Ανησυχία έχει προκαλέσει κυρίως στους γονείς η αύξηση των περιστατικών με στρεπτοκοκκική λοίμωξη σε παιδιά κάτω των 10 ετών την ώρα που στη χώρα μας έχουν πεθάνει έξι ανήλικα μέσα στο 2023. Ο στρεπτόκοκκος αν και μεταδίδεται εύκολα, όπως μας εξηγεί ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης που εμφανίζεται καθησυχαστικός, πρόκειται για ένα μικρόβιο το οποίο οι γιατροί βλέπουν σε καθημερινή βάση.
«Τα κυρίαρχα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου είναι ο πυρετός και ο πόνος στον λαιμό. Κάθε φορά που ένα παιδί έχει πυρετό θα πρέπει οι γονείς να απευθύνονται σε παιδίατρο, να το εξετάσει, προκειμένου να καταλάβει εάν πρόκειται για στρεπτόκοκκο ή εάν πρόκειται για μία άλλη λοίμωξη» αναφέρει μιλώντας στο Newsbeast ο Σπύρος Μαζάνης.
«Ανάλογα με το όργανο το οποίο προσβάλει παρουσιάζει αντίστοιχα συμπτώματα»
Ο στρεπτόκοκκος όταν μπαίνει μέσα στον οργανισμό μας ανάλογα με το όργανο το οποίο προσβάλει παρουσιάζει αντίστοιχα συμπτώματα, επισημαίνει ο παιδίατρος και διευκρινίζει: «Για παράδειγμα εάν είναι στον λαιμό θα κάνει αμυγδαλίτιδα ή φαρυγγίτιδα, εάν πάει στο αυτί θα κάνει ωτίτιδα, εάν πάει στους πνεύμονες θα κάνει βρογχίτιδα ή πνευμονία. Είναι ένα πολύ κοινό μικρόβιο το οποίο το βλέπουμε σε καθημερινή βάση εμείς οι παιδίατροι».
«Όταν θα μπει στον οργανισμό ξεκινά με τα συμπτώματα μιας κοινής ίωσης, δηλαδή με καταρροή, με πυρετό, με βήχα και μετά σιγά σιγά εάν δεν θεραπευτεί αρχίζει να επιδεινώνεται, να κάνει υψηλούς πυρετούς, πόνο στον λαιμό και πολλές φορές μπορεί να κάνει και εξάνθημα» συμπληρώνει.
«Δεν μπορεί ο γονιός από μόνος του να αποφασίσει τι θα κάνει στο παιδί και εάν θα του δώσει αντιβίωση»
Εστιάζοντας στο πώς θα πρέπει να συμπεριφερθούν οι γονείς όταν το παιδί τους είναι άρρωστο και έχει συμπτώματα λοίμωξης ο Σπύρος Μαζάνης ξεκαθαρίζει πως «θα πρέπει να επικοινωνούν με τον παιδίατρο και αυτός να κρίνει εάν θα πρέπει να το εξετάσει η όχι».
«Ανάλογα με την κλινική εικόνα που έχει ο γιατρός θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα του χορηγήσει αντιβίωση ή όχι και ποια αντιβίωση θα είναι αλλά και ενδεχομένως εάν θα χρειαστεί να κάνει και κάποιες εξετάσεις. Δεν μπορεί ο γονιός από μόνος του να αποφασίσει τι θα κάνει στο παιδί και εάν θα του δώσει αντιβίωση. Αυτό θα πρέπει να το αποφασίσει ο θεράπων παιδίατρος» μας λέει.
Πότε μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος
«Ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται από επτά ημέρες πριν εμφανίσει το παιδί τα συμπτώματα και 24 ώρες μετά την αντιβίωση. Δηλαδή εάν ένα άτομο έχει βρεθεί στο περιβάλλον κρούσματος επτά μέρες πριν και ένα 24ωρο μετά την έναρξη των συμπτωμάτων πρέπει να μπει σε επιτήρηση για να δούμε μήπως έχει κολλήσει στρεπτόκοκκο» υπογραμμίζει ο παιδίατρος.
«Μπορεί να υπάρχει strep test με ψευδώς θετικά και με ψευδώς θετικά αποτελέσματα»
Αναφερόμενος στα strep tests ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης σημειώνει ότι δεν είναι καθοριστικά αλλά «μόνο βοηθητικά για τον παιδίατρο εφόσον έχει εξετάσει ένα παιδί και έχει την κλινική του εικόνα».
«Μπορεί να υπάρχει strep test με ψευδώς θετικά και με ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Επομένως οι γονείς δεν πρέπει να πηγαίνουν στο φαρμακείο ή αλλού να παίρνουν το strep test και να το κάνουν μόνοι τους διότι πρόκειται για μία ιατρική πράξη που πρέπει να γίνεται σωστά, από εξειδικευμένο προσωπικό, δηλαδή από γιατρό, από μικροβιολόγο, από νοσηλευτή στα διαγνωστικά κέντρα ή στα νοσοκομεία. Αλλιώς κινδυνεύουμε να χάσουμε πολύτιμο χρόνο στη διάγνωση και να απειληθεί η ζωή του παιδιού» προσθέτει.
«Εάν πρόκειται για στρεπτόκοκκο με την έναρξη της κατάλληλης αντιβίωσης μετά από ένα 24ωρο τα συμπτώματα πρέπει να αρχίσουν να υποχωρούν»
Πότε όμως θα πρέπει να ξεκινήσουν να υποχωρούν τα συμπτώματα εάν το παιδί που νοσεί ξεκινήσει την κατάλληλη αγωγή; Και πότε θα πρέπει να ανησυχήσουμε εάν ο οργανισμός δεν ανταποκρίνεται στην αντιβίωση;
Σύμφωνα με τον Σπύρο Μαζάνη: «Εάν πρόκειται για στρεπτόκοκκο με την έναρξη της κατάλληλης αντιβίωσης μετά από ένα 24ωρο τα συμπτώματα πρέπει να αρχίσουν να υποχωρούν και σε 48 ώρες θα έχει φανεί σαφώς ότι υπάρχει μία βελτίωση. Εάν μετά από δύο 24ωρα δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση θα πρέπει να εκτιμηθεί ξανά από τον γιατρό γιατί είτε πρόκειται για πολύ σοβαρή λοίμωξη που δεν την πιάνει η αντιβίωση ή πιθανόν να μην είναι στρεπτόκοκκος και να έχει μπει και κάποιο άλλο μικρόβιο, όπως μία ίωση η οποία δεν καλύπτεται από την αντιβίωση».