Η επιλογή των παιχνιδιών φαίνεται ότι δεν γίνεται εξαιτίας κάποιου στερεότυπου αλλά επειδή τα άτομα είναι προγραμματισμένα να επιλέγουν ένα συγκεκριμένο παιχνίδι με βάση το φύλο τους. Σύμφωνα με έρευνα σε χιμπατζήδες του Πανεπιστημίου του Χαρβαρντ που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Current Biology» οι αρσενικοί και θηλυκοί μικροί χιμπατζήδες «είναι προγραμματισμένοι» να επιλέγουν παιχνίδια που ταιριάζουν στο φύλο τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι νεαροί χιμπατζήδες παίζουν με αγορίστικα και κοριτσίστικα παιχνίδια, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι. Συγκεκριμένα μετά από 14ετή παρακολούθηση χιμπατζήδων στο Εθνικό Πάρκο Κιμπάλε στην Ουγκάντα αποκαλύφθηκε ότι ενώ αρσενικοί και θηλυκοί μικροί χιμπαντζήδες έπαιζαν με ξύλα, τα θηλυκά χρησιμοποιούσαν τα ξυλαράκια σαν να ήταν κούκλες αντιγράφοντας τη συμπεριφορά των μητέρων τους που ασχολούνταν με τα βρέφη. Επίσης μερικά από τα θηλυκά έπαιρναν μαζί τους στις φωλιές τους τα ξυλάκια τους, όπως τα κοριτσάκια τις κούκλες τους στο κρεβάτι.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Ρίτσαρντ Ράνγκαμ «τα στοιχεία αυτά αποτελούν πρώτες ενδείξεις σχετικά με το ότι ένα είδος ζώου το οποίο βρίσκεται στο φυσικό περιβάλλον του εμφανίζει διαφορές στο παιχνίδι μεταξύ αρσενικών και θηλυκών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε παλαιότερες έρευνες είχαν δοθεί σε πιθήκους αγορίστικα και κοριτσίστικα παιχνίδια και τα νεαρά θηλυκά έτειναν να παίζουν περισσότερο με κούκλες ενώ τα αρσενικά με φορτηγά και αυτοκίνητα.