Η καθιστή ζωή ανέκαθεν ήταν βλαβερή για την υγεία του ανθρώπου και οι ειδικοί πάντα συνιστούσαν τη σωματική άσκηση, ειδικά το περπάτημα, το πιο απλό πράγμα που μπορεί κάποιος να εφαρμόσει στην καθημερινότητα του.
Μάλιστα, μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης που επικαλείται το healthline.com, αναφέρει ότι το περπάτημα διάρκειας 5 λεπτών ανά μισή ώρα, μπορεί να αντισταθμίσει μερικές από τις πιο βλαβερές συνέπειες του παρατεταμένου καθίσματος.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σε περίπτωση που κάποιος κάνει καθιστική ζωή, ειδικά αν αναγκάζεται να κάθεται όλο το 8ωρο που εργάζεται, αυξάνει τις πιθανότητες κατά 58% για σάκχαρο στο αίμα, αλλά και να εμφανίσει καρδιακές παθήσεις, όπως αρτηριακή πίεση.
Έτσι, το περπάτημα μπορεί να μειώσει δραστικά τους παραπάνω παράγοντας, με τον Δρ Yu-Ming Ni, καρδιολόγο στο MemorialCare Heart and Vascular Institute στο Orange Coast Medical Center στην Καλιφόρνια, να σημειώνει πως «αυτή η μελέτη δείχνει ότι ακόμη και μικρές βελτιώσεις στη σωματική δραστηριότητα μπορούν να έχουν επιπτώσεις στο σάκχαρο του αίματος και την αρτηριακή πίεση».
Επίσης, ανέφερε ότι «για παράδειγμα, σε μια οκτάωρη εργάσιμη ημέρα, αυτό ισοδυναμεί με 40 λεπτά σωματικής δραστηριότητας». «Προσθέστε ένα 15λεπτο περπάτημα κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού σας διαλείμματος και ξαφνικά θα έχετε σχεδόν μια ώρα επιπλέον σωματικής δραστηριότητας κάθε εργάσιμη ημέρα. Με αυτές τις μικρές αλλαγές, ο καθένας μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υγεία του, ένα διάλειμμα με τα πόδια τη φορά», είπε στη συνέχεια.
Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα, ακόμα και η ορθοστασία μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά. Ο Δρ. Theodore Strange, πρόεδρος ιατρικής στο Staten Island University Hospital στη Νέα Υόρκη, είπε ότι «η ορθοστασία και το περπάτημα έχουν πολλά περισσότερα οφέλη για την καλή υγεία».
«Το να διατηρεί κανείς τους μύες, τους συνδέσμους και τις αρθρώσεις πιο χαλαρούς και τεντωμένους είναι ένα άλλο πλεονέκτημα της ορθοστασίας και του περπατήματος σε αντίθεση με την καθιστή ζωή – που βοηθά στην ανάπτυξη μυαλγιών και δυσκαμψίας».