Νέα έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ έδειξε πως όταν οι άντρες γερνούν δεν χάνουν μόνο τα μαλλιά τους ή την μυϊκή μάζα τους, αλλά και το χρωμόσωμα Υ, με αποτέλεσμα τότε να αρχίζουν να αναπτύσσονται προβλήματα στην καρδιά.
Η μελέτη έγινε από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια με επικεφαλής τον Κένεθ Ουόλς και δημοσιεύτηκε στο science.org και αναφέρει πως το Υ είναι μακράν το μικρότερο από τα 43 ανθρώπινα χρωμοσώματα: φέρει μόλις 71 γονίδια, λιγότερο από το ένα δέκατο σε σχέση με τα γονίδια του γυναικείου χρωμοσώματος Χ. To μικρό μέγεθος ίσως είναι ένας λόγος που το Υ ενίοτε εξαφανίζεται όταν το κύτταρο διαιρείται, αναφέρει ο δικτυακός τόπος του Science. Αιματολογικές εξετάσεις έχουν δείξει ότι το χρωμόσωμα απουσιάζει από ορισμένα λευκά αιμοσφαίρια στο 40% των ανδρών 70 ετών και το 57% των ανδρών 93 ετών.
Εκτός από την προχωρημένη ηλικία, ένας άλλος παράγοντας που πιστεύει ότι ενθαρρύνει την απώλεια του Υ είναι το κάπνισμα. Σε κάθε περίπτωση, η εξαφάνιση του Υ έχει συνδεθεί όχι μόνο με συγκεκριμένα νοσήματα αλλά και με το μικρότερο προσδόκιμο ζωής των ανδρών, λέει ο Κένεθ Ουόλς του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, επικεφαλής της νέας μελέτης.
Ο Ουός και οι συνεργάτες του πειραματίστηκαν αρχικά με 38 ποντίκια που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση κυττάρων μυελού των οστών από τα οποία είχε πρώτα αφαιρεθεί το χρωμόσωμα Υ. Μόνο το 19 έως 51 τοις εκατό των λευκών αιμοσφαιρίων βρέθηκαν να διατηρούν το ανδρικό χρωμόσωμα. Στα δύο χρόνια που διήρκεσε η παρακολούθηση των πειραματοζώων πέθανε το 60% των πειραματοζώων με έλλειψη του χρωμοσώματος Υ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ομάδα ελέγχου ήταν μόλις 40%.
Όπως διαπιστώθηκε, τα ποντίκια χωρίς το Υ είχαν εξασθενημένες καρδιές, οι οποίες σε διάστημα 15 μηνών έχασαν περίπου το 20% της ικανότητας να αντλούν αίμα. Παρουσίαζαν επίσης ίνωση, μια κατάσταση στην οποία ο καρδιακός μυς συσσωρεύει συνδετικό ιστό και γίνεται πιο άκαμπτος. Το Υ δεν είχε εξαλειφθεί στα ίδια τα καρδιακά κύτταρα, ωστόσο οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καρδιά δεχόταν εισβολή από μακροφάγα λευκά αιμοσφαίρια από τα οποία απουσίαζε το χρωμόσωμα. Τα μακροφάγα φαίνεται πως ενεργοποιούν άλλα κύτταρα που προκαλούν ίνωση.
Οι ενδείξεις που προσφέρει η μελέτη «είναι οι καλύτερες μέχρι σήμερα» σχολίασε ο Τζον Πέρι, γενετιστής του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ που δεν συμμετείχε στην έρευνα, έχει όμως ασχοληθεί με το θέμα. Επόμενο βήμα της ερευνητικής ομάδας είναι να προσδιορίσει τα γονίδια του Υ στα οποία οφείλεται η καρδιοπροστατευτική δράση του χρωμοσώματος.