Η αυθόρμητη απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι συχνά «η σχέση μου με το παιδί μου», «η σχέση μου με τη μητέρα μου» ή «η σχέση μου με το σύντροφο μου».

Πράγματι όλες αυτές οι σχέσεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας όμως, μια άλλη σχέση επηρεάζει άμεσα όλες τις προσωπικές και επαγγελματικές μας σχέσεις: Η σχέση μας με τον ίδιο μας τον εαυτό. Αυτή είναι η σχέση που θα έχουμε για όσο ζούμε. Αυτή είναι η σχέση που θα καθορίσει το επίπεδο και τη ποιότητα όλων των διαπροσωπικών μας σχέσεων με την οικογένεια, το σύντροφο, τους φίλους και τους συνεργάτες μας.

Κάποιες φορές η σκέψη ότι «η σχέση μου με τον εαυτό μου είναι η πιο σημαντική» μπορεί να θεωρηθεί εγωκεντρική. Εάν όμως διερευνήσουμε βαθύτερα αυτή την προσέγγιση θα διαπιστώσουμε ότι η διαταραγμένη σχέση με τον εαυτό μας υπονομεύει το αυθεντικό αλτρουιστικό ενδιαφέρον για τους άλλους, παρεμποδίζοντας τη δημιουργία σχέσεων που είναι ειλικρινείς και ουσιαστικές.

Όταν δεν έχουμε καλή σχέση με τον εαυτό μας μπορεί να παρατηρήσουμε ότι:

-μας είναι πολύ δύσκολο να εκφράσουμε τη δυσαρέσκεια ή το θυμό μας σε κάποιον

-είναι δύσκολο να ελέγξουμε το θυμό μας

-είναι σχεδόν αδύνατο να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε

-διεκδικούμε με τέτοιον τρόπο που στο τέλος χάνουμε τι δίκιο μας

-μας προβληματίζουν πολύ τα σχόλια των άλλων

-συνεχώς κυριαρχεί η αίσθηση ότι λείπει κάτι από τη ζωή μας, επικρατεί η αίσθηση του ανικανοποίητου

-αισθανόμαστε ότι μας εκμεταλλεύονται οι άλλοι

-δίνουμε πολλά στις σχέσεις μας χωρίς ανταπόκριση

-δε μπορούμε να επενδύσουμε συναισθηματικά σε μια σχέση

-δεν προσπαθούμε να πραγματοποιήσουμε το όνειρο μας γιατί πιστεύουμε ότι «έτσι κι αλλιώς δε θα τα καταφέρουμε»

-συγκρίνουμε συνεχώς τον εαυτό μας με τους άλλους

-το άγχος διαχέεται σε πολλούς τομείς της ζωής μας και συχνά σωματοποιείται δεδομένου ότι ερμηνεύουμε τον ίδιο μας τον εαυτό ως απειλή

Η εδραίωση και διαφύλαξη μιας υγιούς σχέσης με τον εαυτό μας είναι θεμέλιος λίθος στη βελτίωση των διαπροσωπικών μας σχέσεων. Ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι να σεβαστούμε τον εαυτό μας όπως θα σεβόμασταν έναν αγαπημένο φίλο.

Πηγή: eqgames.gr