Μοχθηρή και αδιάφορη, μια γυναίκα στον δικό της κόσμο, χωρίς τύψεις και ενοχές, χαρακτηρίζει ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας τη Ρούλα Πισπιρίγκου. «Αλίμονο αν βρεθεί κάποιος να την πει άρρωστη» επισημαίνει ξεκαθαρίζοντας πως είναι τεράστιο λάθος να αποδίδουμε τη λέξη «άρρωστος» στον οποιοδήποτε. Ο ψυχικά άρρωστος είναι ένα άτομο ταλαιπωρημένο, ένα άτομο βασανισμένο που δεν ήθελε να αρρωστήσει, τονίζει ο ψυχίατρος αναφέροντας πως ήρθε πια η ώρα να εξαλειφθεί από την κοινωνία μας το ψυχιατρικό στίγμα.
Η υπόθεση με τα τρία νεκρά παιδιά στην Πάτρα έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο, ανοίγοντας συζητήσεις για την ψυχοσύνθεση της μητέρας, τον τρόπο που φέρεται ο πατέρας αλλά και για τη σχέση που διατηρούσε το ζευγάρι.
Αναλυτές λόγου, ψυχολόγοι, ψυχίατροι και κάθε είδους επιστήμονες προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τις κινήσεις των δύο γονιών, να «εισβάλουν» στον μυαλό τους και να εξηγήσουν γιατί μία μητέρα και κάτω από ποιες συνθήκες θα μπορούσε να γίνει δολοφόνος του ίδιου της του παιδιού.
Ο θάνατος της Τζωρτζίνας για τον οποίο έχει προφυλακιστεί η Ρούλα Πισπιρίγκου αλλά και οι θάνατοι της Μαλένας και της Ίριδας άνοιξαν επίσης τον «ασκό του Αιόλου» για τους ψυχιατρικά ασθενείς, τη θέση τους στην κοινωνία αλλά και το πόσο επικίνδυνοι μπορεί να γίνουν.
«Η Ρούλα Πισπιρίγκου έχει χαρακτηριολογική εμμονή με τον σύζυγό της»
«Η λέξη ”τρελός” για εμένα δεν υπάρχει» ξεκαθαρίζει μιλώντας στο Newsbeast o ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας τονίζοντας πως η Ρούλα Πισπιρίγκου δεν είναι σε καμία περίπτωση άρρωστη.
«Η κυρία έχει μία συγκεκριμένη διαταραχή, δεν έχει καμία μα καμία σχέση με αρρώστια και αλίμονο εάν βρεθεί κάποιος να πει ότι είναι άρρωστη.
Αυτή η διαταραχή φαίνεται από τη συμπεριφορά, από τον τρόπο που κοιτάει, από τον τρόπο που εκφράζεται, από την υπερέκθεση, από το ”ψάξιμο” των καναλιών. Δεν κάνει τίποτα άλλο από το να ασχολείται με το σε ποιο κανάλι θα μιλήσει, τι θα γίνει και τι θα πει» μας λέει ο ψυχίατρος εστιάζοντας στη μητέρα των τριών παιδιών από την Πάτρα.
«Έχει χαρακτηριολογική εμμονή με τον σύζυγό της αλλά αυτό δεν λέει τίποτα. Τι να πει ότι ο κάθε άνθρωπος που έχει εμμονή με κάποιον άλλον σκοτώνει τα παιδιά του;» διερωτάται ο ψυχίατρος και προσθέτει πως όλα στη ζωή και στον ψυχισμό του ανθρώπου ξεκινούν από την εφηβεία.
«Όλα ξεκινάνε από τα μικρά χρόνια. Η εφηβεία (από τα 11 έως τα 21 έτη) είναι η δεκαετία που διαμορφώνονται όλα τα πράγματα και οι διαταραχές και πολλές φορές δυστυχώς αναπτύσσονται και ψυχιατρικές αρρώστιες» μας λέει ο Δημήτρης Σούρας.
Εξηγώντας πως όλες οι διαταραχές «αναπτύσσονται και φουντώνουν σε αυτή τη δεκαετία» ο ψυχίατρος τονίζει πως «κάτι τέτοιο έχει γίνει και με αυτή την κυρία».
«Απλώς δεν ασχολήθηκε κανένας, δεν ενδιέφερε κανέναν, δεν την πήραν χαμπάρι. Συμπτώματα υπήρχαν, προβλήματα υπήρχαν αλλά κανείς δεν έκανε τίποτα για να ασχοληθεί γιατί εάν είχαν ασχοληθεί από τότε μπορεί αυτή τη στιγμή να μην είχαμε θρηνήσει όλο το πανελλήνιο αυτά τα τρία παιδιά, τουλάχιστον για το ένα υπάρχει ανοιχτή κατηγορία για τα άλλα δεν ξέρουμε» εξηγεί ο Δημήτρης Σούρας μιλώντας για τη μητέρα των τριών νεκρών παιδιών από την Πάτρα.
«Ο Μάνος Δασκαλάκης είναι απαράδεκτος, τον νοιάζει μόνο να γίνει διάσημος»
Αναλύοντας τα λεγόμενα του Μάνου Δασκαλάκη αλλά και τη στάση που έχει κρατήσει μέχρι στιγμής ο 30χρονος ο Δημήτρης Σούρας τον χαρακτηρίζει «απαράδεκτο».
«Δεν έχει κανένα συναίσθημα. Έχω κάνει διακόσιες φορές την ίδια ερώτηση ”να μας πει γιατί τώρα άρχισε να ψάχνει τι συνέβη με τα τρία παιδιά, τόσο καιρό γιατί δεν έψαξε;” Τι έπρεπε να γίνει δηλαδή; Να αρχίσουν να μπαίνουν στη διαδικασία της δικαιοσύνης; Γιατί δεν έψαξε τον λόγο που τα τρία παιδιά πέθαναν χωρίς να υπάρχει γονιδιακό πρόβλημα; Θα χρησιμοποιήσω μία λέξη που την λέω για δεύτερη φορά και από αυτή πιστεύω θα καταλάβετε τι είναι… ”Απαράδεκτος”» επισημαίνει.
«Ψάχνει διαρκώς τα κανάλια, τους δημοσιογράφους. Ο τρόπος που μιλάει δείχνει έναν άνθρωπο που δεν έχει καθόλου συναίσθημα. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι πώς θα γίνει γνωστός» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ψυχίατρος για τον 30χρονο πατέρα.
Οι συνεντεύξεις που έχει δώσει ο Μάνος Δασκαλάκης και τα όσα έχει πει ο ίδιος μέχρι στιγμής αποδεικνύουν σύμφωνα με τον Δημήτρη Σούρα έναν άνθρωπο απαθή και αδιάφορο.
«Σε ερωτήσεις που του έκανε η δημοσιογράφος στη δεύτερη συνέντευξή του απαντούσε πριν τελειώσει η ερώτηση που δείχνει ότι ήταν προετοιμασμένος να απαντήσει και δεν τον ενδιέφερε να ακούσει την ερώτηση και να σταθεί πάνω σε αυτή για να δώσει τη σωστή απάντηση. Τα είχε όλα έτοιμα σαν να είχε πουλήσει τον εαυτό του» μας λέει ο ψυχίατρος.
«Αν αυτή τη στιγμή του έλεγε κάποιος ”ξέρεις μπορώ μετά τη συνέντευξη να σε συστήσω σε έναν παραγωγό ταινιών” θα δεχόταν με μεγάλη χαρά Δεν έχει καθόλου συναίσθημα, δεν τον ενδιαφέρει, είναι αδικαιολόγητα παρών» συμπληρώνει.
«Η συμπεριφορά βέβαια της μητέρας των παιδιών είναι πολύ πιο κακή, πολύ πιο μοχθηρή, πολύ πιο αδιάφορη. Τα χαρακτηριστικά της δείχνουν έναν άνθρωπο τελείως μέσα στον δικό του τον κόσμο, ασυναισθηματικό, χωρίς ενοχές, χωρίς τύψεις, χωρίς τίποτα» επισημαίνει ο Δημήτρης Σούρας.
«Ο μόνος άρρωστος ο οποίος μπορεί να σκοτώσει είναι ο σχιζοφρενής»
«Οι περισσότερες ψυχιατρικές αρρώστιες, για να μην πω σχεδόν όλες έχουν κληρονομική προδιάθεση. Άρα λοιπόν, κάτω από ορισμένες συνθήκες, που λέγονται αγχώδεις συνθήκες, μπορεί να προκληθεί οποιαδήποτε ψυχιατρική νόσος. Τα άτομα αυτά θα πάρουν τη φαρμακευτική τους αγωγή και θα μπορέσουν να κάνουν μια πολύ καλή ζωή» υπογραμμίζει ο Δημήτρης Σούρας υπογραμμίζοντας ότι ήρθε πια η ώρα να εξαλειφθεί από την κοινωνία μας το ψυχιατρικό στίγμα.
«Πολλές φορές δεν θα είναι όλα εύκολα, άλλες όμως φορές τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα όταν η φαρμακευτική αγωγή είναι αυτή που πρέπει και μπορεί να καλύψει τα συμπτώματα της αρρώστιας. Αν δεν καταλάβουμε ότι ο άρρωστος άνθρωπος χρειάζεται αγκαλιά, φροντίδα, προσπάθεια για να βρει τη δύναμη να ζήσει και φυσικά πάνω από όλα ψυχιατρική και φαρμακευτική αντιμετώπιση τότε θα λέμε τη λέξη ”άρρωστος” για το καθετί που συμβαίνει. Είναι τεράστιο λάθος να αποδίδουμε τη λέξη ”άρρωστος” στον οποιοδήποτε.
Ο μόνος άρρωστος ο οποίος μπορεί να σκοτώσει είναι ο σχιζοφρενής, ο παρανοϊκός. Δεν είναι όμως απαραίτητο να σκοτώνει όλες τις φορές και επαναλαμβάνω πως εάν πάρει τα φάρμακά του όλα τα πράγματα θα πάνε πολύ καλά» ξεκαθαρίζει.
«Υπάρχουν διαταραχές προσωπικότητας όπως η αντικοινωνική ή ψυχοπαθητική διαταραχή που έχει όλα τα στοιχεία ενός ανθρώπου που λέγεται ”ήρωας του κακού”, ο εν δυνάμει δολοφόνος και τελικά ο δολοφόνος» δηλώνει ο ψυχίατρος.
«Η αντικοινωνική διαταραχή, που σκοτώνει κιόλας, ούτε με φάρμακα ούτε με ψυχοθεραπεία θα πάει καλά» τονίζει.
«Ήρθε πλέον η ώρα να καταλάβουμε πως η ψυχιατρική ασχολείται με ασθένειες όπως όλες οι άλλες ειδικότητες και υπάρχουν συμπτώματα, υπάρχει διαφορική διάγνωση, υπάρχει διάγνωση, φαρμακευτική αγωγή και θεραπεία.
Ήρθε η ώρα ο κόσμος να καταλάβει ότι η ψυχιατρική είναι μία ειδικότητα της ιατρικής που ναι μεν ασχολείται με λίγο δύσκολα πράγματα αλλά δεν είναι ακατόρθωτα και ότι οι ψυχιατρικά άρρωστοι οι οποίοι αντιμετωπίζονται σωστά και με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και την κατάλληλη φροντίδα από την οικογένεια, είναι άνθρωποι που ζουν ανάμεσά μας, συνυπάρχουν με όλο τον σεβασμό μας και φυσικά τον σεβασμό εκείνων προς εμάς» διευκρινίζει ο Δημήτρης Σούρας.
«Τα άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα είναι άτομα τα οποία μπορούν να έχουν οικογένεια, να έχουν φίλους. Δεν είναι βέβαια όλες όλες οι αρρώστιες εύκολες, εάν το θεωρούσαμε δεν θα ήμασταν εδώ. Παρ΄όλα αυτά ακόμη και οι πιο δύσκολες αρρώστιες μπορούν να αντιμετωπιστούν με έναν πάρα πολύ ωραίο τρόπο και φυσικά με τη συνεργασία των ασθενών» αναφέρει ο ψυχίατρος στο Newsbeast.
«Όταν δεν υπάρχει συνεργασία των ασθενών τα πράγματα γίνονται δύσκολα και πολλές φορές αναγκαζόμαστε για το καλό των ασθενών πάνω από όλα να ζητήσουμε την παρέμβαση του Κράτους με εισαγγελικές εντολές κτλ» συμπληρώνει.
Κλείνοντας ο Δημήτρης Σούρας σχολιάζει το πρόγραμμα αποασυλοποίησης στην Ελλάδα λέγοντας πως «προχωράει κανονικά». «Δεν έχει σταματήσει και μερικά αποτελέσματα είναι πολύ σημαντικά. Είμαστε σε καλή κατάσταση σχετικά με το κομμάτι της αποασυλοποίησης» σημειώνει.