Οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο, ύστερα από ένα έμφραγμα, από ό,τι οι λεπτοί, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα στη Βρετανία, υπεύθυνος της οποίας ήταν ένας Έλληνας επιστήμονας. Η μελέτη δείχνει ότι το πάχος μπορεί να λειτουργεί προστατευτικά μετά το έμφραγμα ή το εγκεφαλικό, συνιστώντας μια τελευταία γραμμή άμυνας.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Χαράλαμπο Αντωνιάδη, αναπληρωτή καθηγητή καρδιαγγειακής ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, παρουσίασαν τα ευρήματά τους σε συνέδριο της Βρετανικής Καρδιαγγειακής Εταιρείας στο Μάντσεστερ, σύμφωνα με τις βρετανικές «Ιντιπέντεντ» και «Τέλεγκραφ».
Το αυξημένο λίπος που περιβάλλει τα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς, στην περίπτωση των ανθρώπων με παραπανίσια κιλά, απελευθερώνει χημικές ουσίες που μειώνουν τη βλάβη στην καρδιά μετά το έμφραγμα. Στη ουσία, πρόκειται για το λεγόμενο «παράδοξο της παχυσαρκίας», καθώς κάποιος με κανονικό δείκτη σωματικής μάζας φαίνεται πως είναι πιο ευάλωτος σε περίπτωση εμφράγματος.
Οι επιστήμονες μελέτησαν ιστούς καρδιάς από καρδιοπαθείς που είχαν κάνει χειρουργική επέμβαση και διαπίστωσαν ότι στους παχύσαρκους ορισμένα είδη λίπους απελευθερώνουν χημικές ουσίες με αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.
Αρχικά, η εναπόθεση λίπους στις αρτηρίες περιορίζει την κυκλοφορία του αίματος και «ζορίζει» την καρδιά, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα. Όμως, από την άλλη, φαίνεται πως, πέρα από ένα επίπεδο, το πάχος έχει και προστατευτική δράση.΄Ετσι, οι παχύσαρκοι άνθρωποι κινδυνεύουν μεν περισσότερο να πάθουν καρδιοπάθεια ή έμφραγμα, όμως, αν αυτό συμβεί, έχουν επίσης μεγαλύτερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο στη συνέχεια.
Όπως είπε ο κ.Αντωνιάδης, «το λίπος έχει κακή φήμη, όμως συνεχώς μαθαίνουμε όλο και περισσότερα πράγματα για το πώς και γιατί ορισμένα είδη λίπους στο σώμα στην πραγματικότητα είναι ουσιώδη για την καλή υγεία της καρδιάς. Τα νέα ευρήματα αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς μια θεραπεία που θα διασφαλίζει ότι αυτό το λίπος παραμένει σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, συμβάλλοντας στην πρόληψη της καρδιοπάθειας».
Όπως επεσήμανε, ίσως στο μέλλον αλλάξει γενικότερα ο τρόπος που οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν το λίπος. «Δεν πρέπει να μας νοιάζει μόνο να χάσουμε βάρος. To επόμενο βήμα είναι να αναπτύξουμε μια θεραπεία, που θα μπορεί να αξιοποιήσει τις υγιεινές ιδιότητες του λίπους» ανέφερε.
Αν, όμως, ένας άνθρωπος έχει διαβήτη τύπου 2, τότε το λίπος του σώματός του είναι ανθυγιεινό.
O X.Aντωνιάδης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2000, από όπου πήρε και το διδακτορικό του το 2005.