Γνωρίζατε πως το ύψος παίζει ρόλο στην υγεία της καρδιάς; Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια ομάδα ερευνητών από ένα αγγλικό πανεπιστήμιο, σύμφωνα με τους οποίους όσο πιο ψηλός είναι κανείς, τόσο μικρότερος ο κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.
Και αντίστροφα… όσο πιο κοντός είναι κανείς, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να εμφανίσει στεφανιαία νόσο.
Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι για κάθε 2,5 ίντσες (6,35 εκατοστά) διαφορά στο ύψος, ο κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου αυξάνεται κατά 13,5%.
Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος με ύψος 1,52 μ. έχει 32% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει στεφανιαία νόσο, σε σχέση με κάποιον που είναι 1,67 μ. στο ύψος.
Η έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή καρδιολογίας από το πανεπιστήμιο του Λέστερ, Sir Nilesh Samani, δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στο New England Journal of Medicine.
«Για πάνω από 60 χρόνια, ήταν γνωστό ότι υπήρχε μια αντίστροφη σχέση ανάμεσα στο ύψος και τον κίνδυνο εμφάνιση στεφανιαίας νόσου» εξήγησε στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail ο καθηγητής και συνέχισε: «Δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο αυτή η σχέση οφείλεται σε παράγοντες, όπως το χαμηλό κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον ή η διατροφή κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, που από τη μία πλευρά καθορίζουν το ύψος και από την άλλη τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, ή αν αντιπροσωπεύει μια πρωταρχική σχέση ανάμεσα στο πιο μικρό ύψος και τις μεγαλύτερες πιθανότητες για στεφανιαία νόσο».
«Το ύψος έχει ένα ισχυρό γενετικό προσδιορισμό και τα τελευταία χρόνια ένας μεγάλος αριθμός γενετικών παραλλαγών έχει ταυτοποιηθεί με το DNA που καθορίζει το ύψος ενός ατόμου. Η ομορφιά του DNA είναι ότι δε μπορεί να τροποποιηθεί από τον τρόπο ζωής ή τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες ζωής ενός ατόμου. «Ως εκ τούτου, αν το μικρότερο ύψος συνδέεται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, θα περίμενε κανείς ότι αυτές οι παραλλαγές θα μπορούσαν επίσης να συνδέονται με τη στεφανιαία νόσο και αυτό είναι ακριβώς αυτό που βρήκαμε».