Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech για τον κορονοϊό «διατηρεί την αποτελεσματικότητά του» έπειτα «από την χορήγηση τριών δόσεων» απέναντι στην μετάλλαξη Όμικρον, ανακοίνωσαν την Τετάρτη οι δύο εταιρείες, οι οποίες επιπλέον προβλέπουν ότι θα έχουν αναπτύξει μέχρι τον Μάρτιο ένα νέο, προσαρμοσμένο στη συγκεκριμένη παραλλαγή εμβόλιο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις μελέτες που πραγματοποίησαν οι δύο εταιρείες, «το εμβόλιο παραμένει αποτελεσματικό κατά της Covid-19, καθώς επίσης και κατά της παραλλαγής Όμικρον, αν χορηγηθεί τρεις φορές», αλλά η νέα παραλλαγή «δεν εξουδετερώνεται επαρκώς μετά την χορήγηση δύο δόσεων».

Κατά την ανακοίνωση των δύο εταιρειών «μία τρίτη δόση παρέχει επίπεδο εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά της Όμικρον αντίστοιχο με το επίπεδο που διαπιστώθηκε μετά τις δύο δόσεις» για τις άλλες παραλλαγές.

«Αν και δύο δόσεις του εμβολίου μπορούν να παράσχουν προστασία κατά την σοβαρής νόσησης που προκαλείται από το στέλεχος Όμικρον, είναι σαφές, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, ότι η προστασία είναι βελτιωμένη μετά την τρίτη δόση του εμβολίου μας», συνόψισε ο Άλμπερτ Μπουρλά, διευθύνων σύμβουλος της Pfizer.

Οι δύο εταιρείες επισήμαναν, ακόμα, στην ανακοίνωσή τους, πως θα συνεχίσουν «την ανάπτυξη ενός ειδικού για την παραλλαγή Όμικρον εμβολίου», ελπίζοντας «ότι θα είναι διαθέσιμο μέχρι τον Μάρτιο στην περίπτωση που θα είναι αναγκαία μία προσαρμογή».

Η εταιρεία Pfizer

Τι δείχνει προκαταρκτική ανάλυση του ΠΟΥ για την Όμικρον

Αξίζει να αναφερθεί πως νωρίτερα σήμερα ο ΠΟΥ ενημέρωσε πως το στέλεχος Όμικρον έχει εντοπισθεί σε 57 χώρες.

Ειδικοί επισημαίνουν το γεγονός ότι ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφονται αυξάνεται γρήγορα στο νότιο τμήμα της Αφρικής. Μολονότι «παραμένει άγνωστο τι προκαλεί το φαινόμενο αυτό», είναι πιθανό να προκαλείται από την εξάπλωση της Όμικρον σ’ αυτή την περιφέρεια καθώς και από την αύξηση των διαγνωστικών τεστ για την παρουσία του κορονοϊού αφού το στέλεχος αυτό χαρακτηρίσθηκε «παραλλαγή ανησυχίας».

Ο ΠΟΥ υπογράμμισε πως «προκαταρκτική ανάλυση δείχνει ότι οι μεταλλάξεις που είναι παρούσες στην παραλλαγή Όμικρον μπορεί να μειώνουν την εξουδετερωτική δραστηριότητα των αντισωμάτων με αποτέλεσμα τη μειωμένη προστασία από τη φυσική ανοσία». Σύμφωνα με τον οργανισμό, αυτό εξηγεί «γιατί η παραλλαγή φαίνεται να εξαπλώνεται γρήγορα σ’ ένα πληθυσμό με υψηλή ανοσία, όπως στη Νότια Αφρική».