Μια σημαντική ανακοίνωση σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να διαγνωστεί ο καρκίνος, αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία απλών εξετάσεων αίματος που θα αντικαταστήσουν τις επώδυνες βιοψίες.
Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια προσπαθούν εδώ και καιρό να δημιουργήσουν ένα χάπι, το οποίο θα προκαλεί την απελευθέρωση συγκεκριμένων πρωτεϊνών από τα καρκινικά κύτταρα στο αίμα.
Στη θεωρία, αυτές οι πρωτεΐνες μπορεί να ανιχνευθούν με μια απλή εξέταση αίματος και οι ερευνητές ελπίζουν ότι το φάρμακο θα είναι ευαίσθητο αρκετά, έτσι ώστε να είναι αποτελεσματικό ακόμη και στα πρώτα στάδια του καρκίνου.
Η τελευταία αυτή έρευνα των John Ronald και Sanjiv Gambhir δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.
Πριν από δύο χρόνια οι ερευνητές παρουσίασαν τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο παγκόσμιο συνέδριο μοριακής απεικόνισης (World Molecular Imaging Congress).
Τότε είχαν πει: «Οραματιζόμαστε ένα ισχυρό, νέο πρότυπο διαχείρισης του καρκίνου που περιλαμβάνει την ανίχνευση των όγκων μέσω αρχικών δοκιμασιών με βάση το αίμα, τον εντοπισμό των όγκων μέσω μοριακής γενετικής απεικόνισης και τη θεραπεία των όγκων».
Ένα τέτοιο τεστ θα μπορούσε να ανιχνεύσει τα καρκινικά κύτταρα που απελευθερώνονται από τους καρκινικούς όγκους στο αίμα.
Η MailOnline αναφέρει σε δημοσίευμά της, ότι οι επιστήμονες γνωρίζουν πως αυτά τα μοναδικά κύτταρα υπάρχουν, όμως οι ποσότητες είναι τόσο μικρές που μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει ακόμη να τα ανιχνεύσουν.