Τη δυνατότητα δωρεάν εξέτασης για τον έλεγχο της πνευμονικής λειτουργίας με σπιρομέτρηση παρέχει το ιατρείο διακοπής καπνίσματος του νοσοκομείου «Υγεία», με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.

Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν σε σπιρομέτρηση το Σάββατο 27 Νοεμβρίου, από τις 10:00 έως τις 15:00, στο χώρο του προληπτικού ελέγχου check-up του «Υγεία» (4ος όροφος). Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210 686 7340.

Παράλληλα, θα ενημερώνονται από εξειδικευμένους πνευμονολόγους για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και τις σύγχρονες μεθόδους διακοπής του καπνίσματος.

Η ΧΑΠ, αποκαλούμενη και ως «σιωπηλή νόσος του 21ου αιώνα» έχει πάρει διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας, αφού έχει προσβάλει περίπου μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι στον πλανήτη και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεία θα αποτελέσει την τρίτη πιο σημαντική αιτία θανάτου κατά το 2030. Στην Ελλάδα εκτιμάται πως, οι πάσχοντες ανέρχονται σε 500.000 – 700.000.

Το κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό, αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα εμφάνισης της ΧΑΠ. Εξίσου, όμως, επικίνδυνη με την ασθένεια είναι και η άγνοια. Η ασθένεια αναπτύσσεται «σιωπηλά και ύπουλα» για 10-20 χρόνια με πολύ ήπια και ανεκτά συμπτώματα, με αποτέλεσμα οι πάσχοντες, να θεωρούν πως οφείλονται στο κάπνισμα και την αύξηση της ηλικίας.