Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Σαμάνθα Πάουερ, δήλωσε ότι θα επιστρέψει την Πέμπτη από το ταξίδι της στη δυτική Αφρική με ένα μήνυμα «ελπίδας» πως η παγκόσμια δράση για την αντιμετώπιση της επιδημίας λειτουργεί, ωστόσο απαιτούνται περισσότεροι πόροι.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετά την επίσκεψή της στις 3 χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία –τη Λιβερία, τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε- η Πάουερ είπε ότι ανάμεσα στα φλέγοντα θέματα στα οποία επικεντρώνεται είναι η εξάλειψη της θανατηφόρου νόσου σε αυτές τις περιοχές της δυτικής Αφρικής αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Οι επιζώντες του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική παραγκωνίζονται, ενώ η Αυστραλία έχει απαγορεύσει τις θεωρήσεις για όσους ταξιδεύουν στη χώρα από τις 3 πληγείσες χώρες. Επίσης, πολλές πολιτείες των ΗΠΑ έχουν επιβάλει υποχρεωτική καραντίνα για τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας που επιστρέφουν από τις χώρες της δυτικής Αφρικής.
«Κυριολεκτικά είναι η πιο σπαρακτική μορφή πάθησης που οποιαδήποτε κοινότητα θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη, κατά την οποία δεν μπορείς να βοηθήσεις τους ανθρώπους που αγαπάς», δήλωσε η Πάουερ. «Χειρότερο από την απώλεια ενός παιδιού είναι να μην είσαι σε θέση να κρατήσεις στην αγκαλιά σου ένα παιδί που σβήνει. Είναι αδιανόητο».
Στην περιοχή Φρίταουν της Σιέρα Λεόνε, το ποσοστό των θανόντων από τον ιό που τάφονται με ασφαλή τρόπο έχει αυξηθεί από το 30% στο 98% μέσα σε λίγες μόλις ημέρες, ενώ στη Λιβερία ο χρόνος εξετάσεων για τον εντοπισμό του ιού στις κινητές μονάδες, έχει μειωθεί από 5 ημέρες σε 5 ώρες.
«Είναι μεγάλη υπόθεση να είναι κανείς σε θέση να φέρει πίσω στις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ την αίσθηση της ελπίδας και της προοπτικής. Το μήνυμα πλέον είναι ‘Αυτό που κάνουμε λειτουργεί’», δήλωσε. «Αυτό που έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής δεν είναι αρκετό, ωστόσο αντιλαμβανόμαστε από τις παρεμβάσεις μας ότι υπάρχουν ταχεία αποτελέσματα. Για τον λόγο αυτόν μπορούμε να πούμε ότι έχετε τη δυνατότητα να γίνεται μέρος της νικηφόρας επιχείρησης», δήλωσε η Πάουερ σε μια προσπάθεια να πείσει περισσότερες χώρες να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις για την καταπολέμηση του θανατηφόρου ιού που έχει κοστίσει τη ζωή σε περίπου 5.000 ανθρώπους.