Το περιμέναμε μήνες και τελικά έγινε πράξη. Η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα της προ κορονοϊού εποχής μετά από τον πολύμηνο εγκλεισμό είναι πια γεγονός. Μέρα με τη μέρα, αρχίζουμε να βρίσκουμε τους ρυθμούς μας. Σταδιακά, γίνεται άρση των περιορισμών και ανακτούμε τις μορφές ελευθερίας που έχουμε στερηθεί για μεγάλο διάστημα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι αλλαγές που έφερε η πανδημία στη ζωή μας είναι ιστορικές, ίσως, μάλιστα, αποβούν καθοριστικές για πολλούς.
Γράφει η Σταυρούλα Πεταλιού
Πώς όμως επηρεάζουν τη ζωή μας οι αλλαγές; Πώς πρέπει να τις διαχειριστούμε και τι πρέπει να κάνουμε ώστε να μην επηρεάσουν την ψυχολογία μας. Στα ερωτήματα του newsbeast.gr απαντά η ψυχοθεραπεύτρια, σύμβουλος ψυχικής υγείας, Μαρία Κολοκυθά.
«Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα γίνει ”αναίμακτα”, ενώ είναι πολύ πιθανό αυτή η ίδια η έννοια της ”κανονικότητας” να αποτελεί ”παράδοξο” γεγονός. Στη χώρα μας, όσο και αν δε θέλουμε να το πιστέψουμε, η μετά-Covid εποχή προβάλλει με αβεβαιότητες και πολλά ερωτηματικά, καθόσον ό,τι είχε αρχίσει να μπαίνει σε τάξη έπειτα από την πολύχρονη οικονομική κρίση βγήκε ξανά εκτός πορείας λόγω των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης» επισημαίνει η Μαρία Κολοκυθά.
Πόσο έτοιμοι αισθανόμαστε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και τι πρέπει να κάνουμε
«Όλοι θα καταφέρουμε να διαχειριστούμε αυτή την αλλαγή και όλοι θα μπορέσουμε να μεταβούμε σε αυτή τη νέα μετα-κανονικότητας εποχή. Κάποιοι θα φτάσουμε εκεί λιγότερο λαβωμένοι και κάποιοι θα πληρώσουμε μεγαλύτερο κόστος μέχρι να την κατακτήσουμε» εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια, σύμβουλος ψυχικής υγείας μιλώντας στο newsbeast.
«Τι απολαμβάνεις να κάνεις; Ό,τι κι αν είναι αυτό, βάλε το στο καθημερινό σου πρόγραμμα. Είναι μια καλή ευκαιρία για να αλλάξεις το ”πρέπει να” με το ”θέλω να” και να δώσεις προτεραιότητα στις δικές σου επιθυμίες. Μπορείς να ξεκινήσεις με τα υψηλής προτεραιότητας θέματα που πρέπει να ολοκληρωθούν. Κάθε 15’-20’ κάνε ένα μικρό διάλειμμα για να πάρεις μικρές ανάσες. Θα χρειαστείς από 1 έως 2 ημέρες για να προσαρμοστείς στην καθημερινότητα, όποτε χωρίς τύψεις και άγχος δώσε τον χώρο και τον χρόνο στον εαυτό σου να προσαρμοστεί. Οι μικρές αποδράσεις στην πόλη θα σε ανανεώσουν. Ένας καφές ή ένα ωραίο γεύμα με φίλους αποτελεί ιδανική λύση για να φτιάξεις τη διάθεσή σου» συμπληρώνει.
Γιατί η επιστροφή στην κανονικότητα δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα;
«Το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της νέας καθημερινότητας είναι ότι μας προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα. Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι οι οποίοι μου λένε ότι στην αρχή των περιοριστικών μέτρων, ένιωσαν έναν φόβο, μια ανησυχία, τρόμαξαν, αιφνιδιάστηκαν. Μπορεί να μην είχαν όλες οι αντιδράσεις ένα αρνητικό πρόσημο, αλλά ήταν σίγουρα κάτι το αιφνιδιαστικό. Μέσα σ’ όλο αυτό το διάστημα, λοιπόν, χτίσαμε τη δική μας καθημερινότητα, είχαμε τις δύσκολες στιγμές μας αλλά και τις όμορφες. Όλα αυτά μαζί, συνθέτουν τον ανθρώπινο ψυχισμό. Βγαίνοντας απ’ αυτή την κατάσταση, λοιπόν, προσπαθώντας να χτίσουμε ξανά μία συνήθεια, μία ρουτίνα, ερχόμαστε συχνά αντιμέτωποι με αντίθετου χαρακτήρα συναισθήματα μέσα μας» δηλώνει η ψυχοθεραπεύτρια, σύμβουλος ψυχικής υγείας.
Είναι φυσιολογικό το άγχος;
Όπως υπογραμμίζει η Μαρία Κολοκυθά ένας ψυχολόγος πολύ δύσκολα απαντά στην ερώτηση «τι είναι φυσιολογικό». Αυτό γιατί δεν υπάρχει ένας και μόνος ορισμός για τη φυσιολογικότητα. «Σας απαντώ, λοιπόν, ότι βεβαίως και είναι φυσιολογικό κάτι το οποίο βιώνουμε και γίνεται ακόμα πιο σημαντικό όταν το αναγνωρίζουμε. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να μην αγχωθούμε, μπροστά σ’ αυτή τη νέα κατάσταση» αναφέρει.
«Ο JacquesLacan, ο διάσημος Γάλλος ψυχαναλυτής, έλεγε ότι το άγχος είναι το πιο αυθεντικό συναίσθημα. Δεν μπορείς να το αποφύγεις, θα το νιώσεις, θα το βιώσεις! Προέρχεται πολλές φορές, από δικές μας εσωτερικές συγκρούσεις, αλλά μπορεί να προέλθει και από εξωτερικές καταστάσεις. Είναι εντάξει να αισθανόμαστε μπερδεμένοι, φοβισμένοι, αγανακτισμένοι, αγχωμένοι,αποπροσανατολισμένοι ή εκτός ”τόπου και χρόνου”» προσθέτει.
Πώς πρέπει να διαχειριζόμαστε τις αλλαγές στη ζωή μας;
Η επιστροφή στην κανονικότητα είναι μια «εποχή» αλλαγών. Όπως και τώρα έτσι και κάθε φορά που καλούμαστε να διαχειριστούμε μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή μας πρέπει αρχικά να την αποδεχτούμε.
«Στην παρούσα φάση ξαναβρίσκουμε τους ρυθμούς μας, σε μια καθημερινότητα που θυμίζει την ”παλιά μας ζωή”, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι. Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς τα ίδια ούτε οι συνθήκες ζωής ούτε κι εμείς είμαστε οι ίδιοι. Αλλάξαμε» εξηγεί η Μαρία Κολοκυθά συμπληρώνοντας: «Πιστεύω ότι για όλους μας, ανεξάρτητα με τις όποιες συνέπειες μπορεί να είχαν οι αλλεπάλληλοι περιορισμοί σε προσωπικό και ψυχικό επίπεδο, υπήρξε και κάποιο όφελος εν τέλει. Κάτι κερδίσαμε όλοι μας, κάτι συνειδητοποιήσαμε, κάτι μάθαμε, κάτι αλλάξαμε προς το καλύτερο».
«Χρειαζόμαστε χρόνο για να ξεμουδιάσουμε, να βρούμε τα πατήματά μας και τους ρυθμούς μας. Να συνηθίσουμε στη νέα κανονικότητα και να αρχίσουμε να ξαναβρίσκουμε τον εαυτό μας και όλα όσα μας έχουν λείψει. Ο χρόνος είναι πάντα σύμμαχος της προσαρμογής. Και να θυμάστε το καλοκαίρι είναι μια ανάσα μακριά» καταλήγει.