Τη διατύπωση «αλλοιώσεις Schmorl» τη βλέπουμε καταγεγραμμένη σε μαγνητικές τομογραφίες σπονδυλικής στήλης και προκαλούν φοβία, μήπως πρόκειται για κάτι σοβαρό και επικίνδυνο για τη γενικότερη υγεία, ενώ στην πραγματικότητα είναι αλλοίωση που συνοδεύει συνήθως την κύφωση.
Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπαιδικός-χειρουργός
Οι αλλοιώσεις Schmorl, πήραν τ΄ όνομά τους από τον Christian Schmӧrl (1861-1932) γερμανό παθολογοανατόμο, που το περιέγραψε σαν αλλοίωση στη σπονδυλική στήλη το 1927 σε εφήβους που είχαν εμφανή νεανική κύφωση ή νόσο Scheuermann.
Η αλλοίωση αφορά είσοδο μέρους του χόνδρινου υλικού του μεσοσπονδυλίου δίσκου μέσα στον υποκείμενο σπόνδυλο. Ο χόνδρος περνάει μέσα στο οστούν και συμπιέζει το κόκκαλο. Αυτό μπορεί να προκαλεί ένα βύθιο (βαθύ) πόνο στην πλάτη ή στη μέση (κυρίως τις πρωινές ώρες).
Δεν ανευρίσκεται στην κλινική εξέταση. Είναι όμως εμφανή και στην ακτινογραφία και στην μαγνητική τομογραφία στη λήψη Τ2 στο οβελιαίο (πλάγιο) επίπεδο.
Εάν συνδυάζεται με ενόχλημα πόνου, αντιμετωπίζεται με ασκήσεις ραχιαίων.
Λέξεις κλειδιά:
– νεανική κύφωση
– νόσος Scheuermann
– Schmorl
* Το παραπάνω θέμα του newsbeast.gr αποτελεί μέρος της συλλογής «100 ερωτήσεις και 100 απαντήσεις» για ορθοπεδικά θέματα για τα σημαντικότερα προβλήματα που μας απασχολούν Κάθε Πέμπτη θα μπορείτε να μαθαίνετε για κάθε ορθοπεδικό πρόβλημα τα αίτια, τα συμπτώματα, την διάγνωση, τον έλεγχο και την θεραπεία. Επιπροσθέτως μπορείτε μέσα από τον μηχανισμό των σχολίων να θέτετε τα δικά σας ερωτήματα.