Οι αλλαγές στη μόδα των μαγιό τα τελευταία 100 χρόνια ευθύνονται για το μελάνωμα, λένε ερευνητές.Το μπικίνι ενδεχομένως να συμβάλλει σε υψηλότερα επίπεδα καρκίνου του δέρματος.
Ερευνητές που μελέτησαν τις αλλαγές της μόδας στα μαγιό τα τελευταία 100 χρόνια, υποστηρίζουν ότι πολιτιστικοί και ιστορικοί παράγοντες συνέβαλαν στην αύξηση των περιστατικών μελανώματος. Πιστεύουν μάλιστα ότι η έγκαιρη διάγνωση και οι βελτιωμένες θεραπείες των τελευταίων χρόνων δεν έχουν αποτρέψει τη σταθερή άνοδο των περιστατικών μελανώματος.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα μαγιό από το 1900 ως σήμερα και βρήκαν ότι το ποσοστό εκτεθειμένου στον ήλιο δέρματος αυξήθηκε δραματικά με την πάροδο των ετών. Τα τελευταία 100 χρόνια έχει παρατηρηθεί μια ανησυχητική αύξηση των περιστατικών μελανώματος, της πιο επικίνδυνης δηλαδή μορφής καρκίνου του δέρματος.
Μεταξύ 1930 και 1960, το ποσοστό μελανώματος στις ΗΠΑ εκτοξεύτηκε περισσότερο από 300% στους άνδρες και 400% στις γυναίκες, ακολουθούμενο από μια εκ νέου άνοδο της τάξης του 244% στους άνδρες και 167% στις γυναίκες το διάστημα 1960-1990. Μεταξύ των ετών 2000 και 2009, ο αριθμός των ανθρώπων που διαγνώστηκε με μελάνωμα σκαρφάλωνε κατά περίπου 2% κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Αμερικανικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο.
Επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, μελέτησαν μεταξύ άλλων τα διαφορετικά στυλ ανά τις χρονικές περιόδους, καθώς και τις κοινωνικές επιταγές, τις αντιλήψεις σχετικά με το μαυρισμένο δέρμα και τις οικονομικές τάσεις. Τα ευρήματά τους αποτέλεσαν το θέμα του άρθρου «Περισσότερο δέρμα, περισσότερος ήλιος, περισσότερο μαύρισμα, περισσότερο μελάνωμα», που δημοσιεύτηκε στο «American Journal of Public Health».
Για τις συγκρίσεις τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το ποσοστό του σώματος που μένει κάθε φορά εκτεθειμένο στον ήλιο. Για παράδειγμα, στις αρχές του 20ου αιώνα τα ρούχα κάλυπταν το σώμα σχεδόν από την κορυφή ως τα νύχια. Εκείνη την περίοδο, το «πορσελάνινο» δέρμα αποτελούσε πρότυπο ομορφιάς συγκρινόμενο με το «μαυρισμένο» δέρμα, που σχετιζόταν με ανθρώπους κατώτερης τάξης, οι οποίοι έκαναν συνήθως εξωτερικές δουλειές.
Σταδιακά, η έκθεση στον ήλιο έγινε κοινά αποδεκτή θεραπεία για τη ραχίτιδα και τη φυματίωση, ενώ άρχισε να θεωρείται ωφέλιμη για την υγεία γενικότερα. Αποτέλεσμα; Μια όλο και πιο θετική αντίληψη για τα οφέλη του μαυρίσματος.
Σιγά σιγά οι άνθρωποι άρχισαν να απολαμβάνουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο και να βλέπουν θετικά τη νέα μόδα, που ήθελε τα μαγιό και τις αθλητικές περιβολές να καλύπτουν όλο και λιγότερο δέρμα. Με τα χρόνια η στάση της κοινωνίας άλλαξε απέναντι στο μαυρισμένο δέρμα και για έναν ακόμα λόγο: πλέον, το μαύρισμα έγινε σήμα κατατεθέν της χαλαρής ανώτερης τάξης, η οποία απολάμβανε τη ζωή.
Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης τις αλλαγές στα ρούχα του τένις μέσα στον χρόνο και παρατήρησαν ότι παρέμειναν σχεδόν ίδια, με εξαίρεση την λίγο μεγαλύτερη έκθεση των χεριών.
Πηγή: Vita.gr