Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών για την Covid-19 εφόσον δεν έχουν εμβολιαστεί σε όλες τις χώρες οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
«Θα θέλαμε να επιμείνουμε και πάλι στο γεγονός ότι προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί σε όλες τις χώρες του κόσμου στις ομάδες αυτές, προτού ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ατόμων που έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από την ασθένεια», δήλωσε η Δρ Κέιτ Ο’Μπράιεν, η διευθύντρια του τμήματος ανοσοποίησης και εμβολίων του ΠΟΥ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Η σύσταση αυτή έγινε αφού ο Καναδάς ενέκρινε την Τετάρτη τη χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τους εφήβους ηλικίας 12 ετών και άνω. Είναι η πρώτη χώρα που εγκρίνει το εμβόλιο για αυτήν την ηλικιακή ομάδα του πληθυσμού, αναμένεται όμως ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα και οι ΗΠΑ, την επόμενη εβδομάδα. Η Γερμανία έχει ανακοινώσει ότι είναι σε θέση να προτείνει τη χορήγηση του εμβολίου σε όλους τους εφήβους μέχρι τα τέλη Αυγούστου.
Η επέκταση του εμβολιασμού στους εφήβους, στις πλούσιες χώρες, θα άνοιγε τις εκστρατείες ανοσοποίησης σε εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά θα επέτεινε την ανισότητα στην πρόσβαση στα εμβόλια, την οποία καταγγέλλει ο ΠΟΥ.
«Όταν τα εμβόλια θα έχουν διανεμηθεί έτσι ώστε κάθε χώρα να λάβει αρκετά για τις ομάδες που αποτελούν προτεραιότητα, τότε θα δεχτούμε πολύ ευνοϊκά τη χρήση του εμβολίου» και στους νέους, υπογράμμισε η Ο’Μπράιεν.
«Απαράδεκτη η ανισότητα πρόσβασης στα εμβόλια μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών χωρών»
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας παρότρυνε, σήμερα, για μία ακόμη φορά τις πλούσιες χώρες, μέλη της G7, να δώσουν απόλυτη προτεραιότητα στην ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια, εκτιμώντας πως η υφιστάμενη κατάσταση είναι «απαράδεκτη».
«Το σημαντικότερο πράγμα, το οποίο έχουμε αυτή τη στιγμή ανάγκη είναι τα εμβόλια, η εμβολιαστική ισότητα», είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, στο τέλος της εβδομαδιαίας συνέντευξης τύπου, αφότου υπενθύμισε πως η πανδημία συνεχίζει να μαίνεται με περίπου 100.000 νεκρούς κάθε εβδομάδα.
«Γνωρίζουμε όλα όσα πρέπει να κάνουμε για να αυξήσουμε την παραγωγή των δυνατοτήτων και επομένως να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη σε όλες τις χώρες», σημείωσε, προτού επισημάνει πως «άνω του 80%» όλων των δόσεων εμβολίων κατά της Covid που χορηγούνται παγκοσμίως γίνεται «σε χώρες με υψηλά εισοδήματα, την ώρα που οι χώρες με χαμηλά εισοδήματα έχουν μονάχα το 0,3%».
«Είναι απαράδεκτο, αυτού του είδους το χάσμα είναι απαράδεκτο», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.
«Είναι απαράδεκτο όχι μονάχα επειδή πρόκειται για ένα ηθικό ζήτημα, αλλά επίσης, διότι δεν θα καταφέρουμε να νικήσουμε τον ιό σε έναν διχασμένο κόσμο», τόνισε.
Για τον Τέντρος, «είναι προς το συμφέρον κάθε χώρας αυτού του κόσμου να μοιράζεται τα εμβόλια και να προσφέρει τη βοήθειά της», διότι «η εμβολιαστική ισότητα δεν είναι η φιλανθρωπία, η εμβολιαστική ισότητα συμφέρει τους πάντες».