Τα ατομικά τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, βρίσκονται πλέον στη χώρα μας και πρόκειται να αποτελέσουν έναν νέο και αποτελεσματικό σύμμαχο, στη μάχη που δίνουμε όλοι μας, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, παρά τις διάφορες «Κασσάνδρες», που επιχειρηματολογούσαν περί του αντιθέτου.
Γράφει η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου*
Πολλές υπήρξαν οι επιφυλάξεις, οι διαφωνίες και οι προβληματισμοί, από διάφορες πλευρές, άλλοτε καλόπιστες και απολύτως σεβαστές, ενώ άλλες φορές, κακόβουλες ή εκ του πονηρού, οπότε τουλάχιστον μη αποδεκτές και καταδικαστέες.
Η αλήθεια όμως είναι ότι τα ατομικά τεστ ανίχνευσης θα έχουν, σε κάθε περίπτωση, έναν επικουρικό ρόλο και μία σημαντική συμβολή, στην προσπάθεια για την ανάσχεση της πανδημίας και αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε κάθε δυνατή βοήθεια, κάθε νέο «όπλο» που μας προσφέρει η επιστήμη. Ο βαθμός απόδοσης είναι κάτι που μένει να αποδειχθεί, αλλά το γεγονός ότι τα ατομικά τεστ σίγουρα θα προσφέρουν σημαντική υπηρεσία, ως μία επιπλέον ασπίδα απέναντι στην εξάπλωση της πανδημίας, δεν πρέπει να αμφισβητείται.
Αμέσως μόλις ανακοινώθηκε το μέτρο, άρχισαν τα πρώτα αντιπολιτευτικά βέλη που μιλούσαν, τότε, για δήθεν απευθείας ανάθεση σε συγκεκριμένη εταιρία. Στη συνέχεια, τέθηκαν προβληματισμοί για τη διανομή στα φαρμακεία και τη λήψη δειγμάτων μέσα στους χώρους τους. Σήμερα, έχει ήδη αποκαλυφθεί ότι το πρώτο επιχείρημα κατέληξε σε μία ακόμη αντιπολιτευτική αστειότητα, ενώ όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι απαγορεύεται η λήψη δειγμάτων, εντός των φαρμακείων.
Άλλες διαδικαστικές δυσλειτουργίες, που πιθανόν να προκύψουν, είναι κάτι συνηθισμένο ή και αναμενόμενο, όταν εφαρμόζεται για πρώτη φορά ένα τέτοιο νέο εγχείρημα. Το θέμα είναι, εάν θα πρέπει να επικεντρώνουμε σε κάποια τέτοια πιθανά μικροπροβλήματα ή στη «μεγάλη εικόνα», η οποία, στην ουσία, είναι η συμβολή των ατομικών τεστ στην προσπάθεια που κάνουμε όλοι μας απέναντι στην covid-19, αλλά και στην κατά το δυνατόν μείωση των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές.
Νομίζω πως ένα τέτοιο δίλημμα δεν θα πρέπει καν να τίθεται. Η απόφαση της Κυβέρνησης, για την παροχή 10.000.000 ατομικών τεστ κάθε εβδομάδα και μάλιστα δωρεάν, είναι μια πολύ σωστή απόφαση. Ποια άλλη χώρα σήμερα έχει αυτή τη δωρεάν παροχή; Σε ποια άλλη χώρα θα μπορούν να γίνονται περίπου 1.200.000 τεστ κάθε μέρα, εάν κάνουμε μια πρόχειρη αναγωγή;
Μα γιατί τώρα; Γιατί τώρα αυτά τα τεστ είναι πλέον αξιόπιστα.
Μα δεν αποτελούν επιδημιολογική επιτήρηση. Κανείς δεν ισχυρίστηκε ποτέ κάτι τέτοιο. Ένα επικουρικό μέτρο, έχει σκοπό να περιορίσει τη μετάδοση. Τα ημερήσια τακτικά τεστ, όπως διενεργούνται, δεν πρόκειται να σταματήσουν ή να αντικατασταθούν.
Μα πώς θα κάνουν οι πολίτες το τεστ μόνοι τους; Η διαδικασία είναι απλούστατη και το ίδιο το τεστ δίνει τη δυνατότητα να ελέγξει κανείς, εάν έγινε σωστά ή όχι, και να το επαναλάβει.
Μα κάποιος που θα βγει θετικός, μπορεί να μην το δηλώσει. Θα πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους συμπολίτες μας, αλλά ακόμη και εάν υπάρξουν κάποια τέτοια φαινόμενα, αυτά οφείλονται στα τεστ; Αναιρούν την αξία τους;
Μα πώς θα είναι σίγουρος κάποιος, ότι δεν είναι ψευδώς αρνητικός; Θα ακολουθεί δωρεάν επαναληπτικό τεστ, επίσημα, σε δομή υγείας.
Είναι νομίζω κατανοητό, ότι όλες αυτές τις αιτιάσεις είναι μάταιο και ανούσιο να τις προβάλλουμε, ως κυρίαρχες στον διάλογο ή ως επιχειρήματα κατά των τεστ, όταν το διακύβευμα είναι τόσο σοβαρό όσο η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η γρηγορότερη μετάβαση στην κανονικότητα και στη μετά covid καθημερινότητά μας.
Δεν χρειάζονται απαντήσεις για κάθε ένα επιχείρημα ξεχωριστά ή για κάθε μία μεμονωμένη αιτίαση, σχετικά με τα ατομικά τεστ, αφού η απάντηση είναι συνολική και είναι μόνον μία. Ακόμη και στη χειρότερη περίπτωση, τα ατομικά τεστ θα προσδώσουν σίγουρα θετικό πρόσημο στη μάχη για την ανάσχεση της πανδημίας. Ο βαθμός απόδοσης τους, θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από εμάς.
Δεν μπορεί, λοιπόν, να υπάρχει δίλημμα. Όλοι θέλουμε να πετύχουμε τόσο ατομικά όσο και συλλογικά, ως Έλληνες, και τώρα έχουμε ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα μας. Το εγχείρημα πρέπει να πετύχει και θα πετύχει. Θα πετύχουμε.
Ας δούμε όλοι μας τα ατομικά τεστ ανίχνευσης και σαν ατομικά τεστ ευθύνης, και τα αποτελέσματα σίγουρα θα μας δικαιώσουν.
* Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Οικονομολόγος, Νομικός, Ελληνίδα βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου (INTA), Μέλος της ειδικής Επιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ψηφιακή Εποχή (AIDA), Μέλος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO), Νέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης (DEVE) και συμμετέχει στην Επιτροπή́ για το Μέλλον της Επιστήμης και της Τεχνολογίας (STOA)