Σε πειραματικό στάδιο βρίσκεται φάρμακο ενάντια σε μια από τις πιο κοινές αιτίες τύφλωσης των ηλικιωμένων στο δυτικό κόσμο, την ηλικιακή εκφύλιση της ώχρας κηλίδας. Το συγκεκριμένο φάρμακο έχει τη μορφή χαπιού και περιέχει την ουσία φενρετινίδη, που παράγεται από τη βιταμίνη Α καθώς έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην ενδυνάμωση της όρασης.

Σε έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης συμμετείχαν 250 άνδρες και γυναίκες που πάσχουν από την πιο κοινή μορφή εκφύλισης ώχρας κηλίδας, την γνωστή «ξηρή», η οποία προκαλείται από το θάνατο των φωτοευαίσθητων κυττάρων στην ωχρά κηλίδα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού.
Το πρόβλημα σε αυτά τα άτομα εντοπίζεται στην κεντρική όραση με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φέρουν εις πέρας καθημερινά καθήκοντα όπως η οδήγηση ή το διάβασμα.

Κάποιο μέρος του πληθυσμού της έρευνας έλαβε το νέο φάρμακο ενώ η υπόλοιποι έλαβαν εικονικό φάρμακο. Στα άτομα που έλαβαν φενρετινίδη η εξέλιξη της ασθένειας σταμάτησε μετά από ένα χρόνο.

Πλέον οι ερευνητές σχεδιάζουν δοκιμή σε περισσότερα άτομα για ασφαλέστερα συμπεράσματα. Αν όλα πάνε καλά το φάρμακο προβλέπεται να είναι έτοιμο για κυκλοφορία πριν το 2015.