H επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα στη Δυτική Αφρική «εξαπλώνεται και η κατάσταση επιδεινώνεται με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με την ικανότητά μας να τον αντιμετωπίσουμε» προειδοποίησε σήμερα η Τζοάν Λιου, διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έπειτα από μια επίσκεψη 10 ημερών στην πληγείσα περιοχή.
«Έχουμε μια πλήρη ανεπάρκεια των υποδομών» επισήμανε η ίδια ενώ έκρινε ότι «εάν δεν σταθεροποιήσουμε την κατάσταση στη Λιβερία, δεν θα σταθεροποιήσουμε ποτέ την περιοχή».
«Και δεν πρόκειται παρά για την κορυφή του παγόβουνου» υποστήριξε η υπεύθυνη της μη κυβερνητικής οργάνωσης.
H Tζοάν Λιου απηύθυνε έκκληση για μια διεθνή συνεργασία υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Όλες οι κυβερνήσεις πρέπει να κινητοποιηθούν. Πρέπει να το κάνουμε τώρα εάν θέλουμε να περιορίσουμε αυτήν την επιδημία» υπογράμμισε.
«Μια μεσοπρόθεσμη δέσμευση είναι απαραίτητη, εμείς μιλάμε για πολλούς μήνες, τουλάχιστον για 6 μήνες, και εγώ είμαι πολύ αισιόδοξη» διαβεβαίωσε η διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
«Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο. Πρέπει να χαράξουμε μια νέα στρατηγική, ο Έμπολα δεν περιορίζεται μόνο σε κάποια χωριά, εξαπλώνεται σε μια πόλη 1,3 εκατομμυρίων κατοίκων, τη Μονρόβια» εξήγησε η ίδια.
Η αξιωματούχος εξέφρασε την εκτίμηση ότι στην παρούσα φάση επικρατεί ένα «κλίμα γενικευμένου φόβου, όπως σε εποχές πολέμου» στην πληγείσα περιοχή στα σύνορα της Γουϊνέας, Σιέρα Λεόνε και Λιβερίας.
«Ο φόβος δεν είναι η καλύτερη αντιμετώπιση» τόνισε.
«Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη αυτή τη στιγμή τα κέντρα υγείας. Οι ικανότητες να παρακολουθήσουν τις επαφές των ασθενών είναι ανεπαρκείς» δήλωσε.
Αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Καϊλάχουν, στη Σιέρα Λεόνε όπου χρειάστηκε να παρακολουθήσουν 2000 ανθρώπους που ήλθαν σε επαφή με ασθενείς του Έμπολα καθώς το προσωπικό δεν επαρκούσε παρά να παρακολουθήσει 250.
Εντωμεταξύ το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (PAM) θα επεκτείνει τις δραστηριότητές του προς ένα εκατομμύριο ανθρώπους στη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουϊνέα προκειμένου να αποτρέψει μία επισιτιστική κρίση στις χώρες που πλήττονται από τον ιό Έμπολα ανακοίνωσε σήμερα το περιφερειακό γραφείο του Προγράμματος στο Ντακάρ της Σενεγάλης.
«Έπειτα από αίτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των εμπλεκόμενων κυβερνήσεων, θα προσφέρουμε βοήθεια σε περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους στις ζώνες υγειονομικού ελέγχου στις 3 πληγείσες χώρες» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Φαμπιέν Πομπεϊ, εκπρόσωπος τύπου του Προγράμματος για τη Δυτική Αφρική.