Το δρόμο για την αντικατάσταση της αμνιοκέντησης φαίνεται πως ανοίγουν Ολλανδοί επιστήμονες. Όπως ανακοίνωσαν, ολοκληρώνουν την ανάπτυξη μιας νέας μεθόδου ανάλυσης του αίματος της εγκύου με την οποία θα μπορούν να εντοπιστούν τυχόν χρωμοσωμικές ανωμαλίες του εμβρύου.

Gια τη διάγνωση του συνδρόμου Down σήμερα οι έγκυες υψηλού κινδύνου καλούνται να κάνουν αμνιοκέντηση, διαδικασία που ενέχει τον κίνδυνο αποβολής του εμβρύου.

Όπως μεταδίδει το BBC, πρόκειται για μια τεχνική παρόμοια με αυτή που ήδη χρησιμοποιείται για την ανίχνευση προβλημάτων στο DNA του εμβρύου με βάση δείγματα που λαμβάνονται από το αμνιακό υγρό της μήτρας. Το πλεονέκτημα της νέας τεχνικής είναι ότι δεν είναι καθόλου επεμβατική, είναι ταχεία και δεν εμπεριέχει κανένα κίνδυνο για το έμβρυο.

Επίσης, η νέα αυτή εξέταση μπορεί να γίνει πολύ νωρίς, γύρω στις έξι έως οκτώ εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Εφόσον η νέα τεχνική αποδειχθεί ασφαλής- έπειτα από σειρά ελέγχων- θα είναι διαθέσιμη σε μερικά χρόνια με κόστος περίπου 30 ευρώ.

Το δείγμα αίματος μπορεί να ληφθεί σε μια από τις συνήθεις επισκέψεις της εγκύου στον γιατρό της. Προς το παρόν, το τεστ αίματος έχει αξιοπιστία περίπου 80%, αλλά οι ερευνητές εργάζονται για να το βελτιώσουν.