Δυσλιπιδαιμία ονομάζεται η διαταραχή των λιπιδίων στο αίμα, είτε αυτή είναι η αύξηση (ολικής χοληστερόλης, LDL και τριγλυκεριδίων), είτε η ελάττωση (HDL) των λιπιδίων και των λιποπρωτεϊνών, η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον οργανισμό. Ο παθολόγος στην Αθήνα Τσολάκης Δημήτρης μας εξηγεί
- Πού οφείλεται η δυσλιπιδαιμία;
Η δυσλιπιδαιμία διακρίνεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή. Στην πρώτη περίπτωση τα αίτια είναι κληρονομικά, ενώ στη δεύτερη είναι απότοκος άλλων παθολογικών καταστάσεων ή και κακής διατροφής. Η πρωτοπαθής δυσλιπιδαιμία είναι σπανιότερη από τη δευτεροπαθή και χαρακτηρίζεται από σημαντικές διαταραχές στα επίπεδα των λιπιδίων.
- Τι συμπτώματα παρουσιάζει;
Συνήθως η δυσλιπιδαιμία δεν παρουσιάζει συμπτώματα, με αποτέλεσμα να δρα βλαπτικά στον αυλό των αρτηριών στενεύοντάς τον. Έτσι, βάπτεται η παροχή αίματος σε ζωτικά όργανα, όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος, τα νεφρά κ.α. και όταν εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα ισχαιμίας στο όργανο, η δυσλιπιδαιμία θα έχει ήδη ξεκινήσει το καταστροφικό της έργο.
- Ποια θεραπεία υπάρχει;
Σημαντικός παράγοντας για την αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας αποτελεί μια υγιεινή και σωστή διατροφική αγωγή, η οποία μπορεί να συνδυαστεί με φαρμακευτική αγωγή. Αναλυτικότερα:
- Καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
- Κατανάλωση λευκού κρέατος αντί κόκκινου
- Καθημερινή ή 3-4 φορές την εβδομάδα αεροβική άσκηση διάρκειας 20 με 30 λεπτών.
- Αποφυγή τηγανιτών
- Διακοπή καπνίσματος
- Περιορισμός σωματικού βάρους στα φυσιολογικά επίπεδα
Πρόληψη
Κάθε χρόνο μεγάλος αριθμός τόμων πεθαίνουν από στεφανιαία νόσο. Μείζων παράγοντας κινδύνου εκδήλωσής της αποτελεί η δυσλιπιδαιμία. Ο προληπτικός έλεγχος λοιπόν είναι εξαιρετικά σημαντικός, ειδικότερα σε άτομα με:
- Οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου, δυσλιπιδαιμίας ή πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακό νόσημα
- Σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση
- Υποθυρεοειδισμό, νεδρωσικό σύνδρομο
- Υπέρκατανάλωση αλκοόλ
Για περισσότερες πληροφορίες: pathologos-tsolakis.gr