Μια ομάδα ψυχολόγων από το πανεπιστήμιο του Saint Louis ισχυρίζεται ότι το στρες μπορεί να είναι μεταδοτικό και μπορεί κανείς να «κολλήσει» στρες από κάποιον άλλο.
Η πρωτοποριακή μελέτη τους υποδηλώνει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το στρες είναι μεταδοτικό, ωστόσο όπως αναφέρουν μπορεί να οδηγήσει και σε «ηρωικές συμπεριφορές».
Η ερευνητική ομάδα ήθελε να διαπιστώσει πόσο ευαίσθητοι είναι οι άνθρωποι στο «παθητικό στρες».
Για να τεστάρουν τη θεωρία τους ζήτησαν από μια ομάδα εθελοντών να εκτελέσουν μια δημόσια ομιλία ή μια διανοητική αριθμητική πρόκληση, ενώ κάποιοι άλλοι τους παρατηρούσαν.
Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα κορτιζόλης και ενός ενζύμου που υπάρχει στο σάλιο στους στρεσαρισμένους ομιλητές, ενώ έκαναν το ίδιο και με τους παρατηρητές.
Αυτό που βρήκαν ήταν ότι η απόκριση στο στρες από την πλευρά των παρατηρητών ήταν «ανάλογη με αυτό των ομιλητών και δεν επηρεαζόταν από το φύλο».
Το στρες μπορεί να μεταδοθεί μέσα από διάφορα χαρακτηριστικά, όπως ο τόνος της φωνής, οι εκφράσεις του προσώπου, η στάση του σώματος, ακόμη και από την οσμή.
«Αποδείξαμε ότι το στρες μπορεί να είναι μεταδοτικό από ένα στόχο σε έναν παρατηρητή. Ήταν μεγάλη έκπληξη για εμάς το γεγονός ότι διαπιστώσαμε πως κάποιες φορές, μπορεί κανείς να αποκτήσει στρες απλά και μόνο παρακολουθώντας κάποιον άλλο που βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση» ανέφερε στο ABC News καθηγητής Tony Buchanan από το τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου.