Για πολλά χρόνια οι επιστήμονες προσπαθούσαν να βρουν ένα τρόπο για να διευκολύνουν την επικοινωνία των κωφών και των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής.
Τώρα ελπίζουν ότι ένα νέο «έξυπνο» εργαλείο είναι η απάντηση που έψαχναν και πως θα μπορέσει να μεταμορφώσει τις ζωές τους.
Ερευνητές από τη Μαλαισία και τη Νέα Ζηλανδία κατασκεύασαν ένα εργαλείο, που ονόμασαν Automatic Sign Language Translator (ASLT), το οποίο μπορεί να συλλάβει, να ερμηνεύσει και να μεταφράσει τη νοηματική γλώσσα.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν συστήματα αναγνώρισης εικόνας για να μεταφράσουν τη νοηματική γλώσσα σε «αναγνώσιμη γλώσσα». Κάποια στιγμή, ίσως το εργαλείο αυτό να μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμη και σε smartphones, σχολιάζει η Daily Mail σε δημοσίευμά της.
Σύμφωνα με άρθρο της βρετανικής εφημερίδας, το εργαλείο αυτό έχει δοκιμαστεί σε χειρονομίες και σήματα που αναπαριστούν τόσο μεμονωμένες λέξεις, όσο και συνεχόμενες προτάσεις στη μαλαισιανή νοηματική γλώσσα, με υψηλό βαθμό ακρίβειας και ταχύτητας αναγνώρισης.
Οι δημιουργοί του αναφέρουν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε πολλές γλώσσες, μέσω μεθόδων επεξεργασίας εικόνας και αναγνώρισης προτύπων για τη μετάφραση των χειρονομιών σε λέξεις.
«Το ASLT επεξεργάζεται σε πραγματικό χρόνο τις εικόνες σε συνδυασμό με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης. Αναπτύξαμε μία νέα προσέγγιση, που οδηγεί στην αποτελεσματική ανίχνευση και τον εντοπισμό του προσώπου, των χεριών και της τροχιάς του άνω τμήματος του σώματος και συνδυάζοντάς τα με στοιχεία από μια μεγάλη βάση δεδομένων εικόνων και βίντεο από φυσικούς ομιλητές, πετύχαμε ένα γρήγορο και ευέλικτο σύστημα αυτόματης μετάφρασης της νοηματικής γλώσσας» ανέφερε ο καθηγητής Rini Akmeliawati από το πανεπιστήμιο IIUM της Μαλαισίας.