Αν σας ρωτήσει κανείς όταν τρώτε ένα τρόφιμο πώς καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι γλυκό, εύλογα θα απαντήσετε, «το αισθάνομαι στη γλώσσα μου».
Αυτό που όμως ίσως να μην γνωρίζετε είναι ότι την γλυκιά γεύση ο οργανισμός δεν την αντιλαμβάνεται μόνο στη γλώσσα αλλά και σε άλλα σημεία του σώματός μας, όπως για παράδειγμα στο έντερό μας.
Εκεί βρίσκονται συγκεκριμένοι υποδοχείς, οι λεγόμενοι υποδοχείς ανίχνευσης γλυκιάς γεύσης (sweet taste receptors).
Οι υποδοχείς αυτοί παίζουν σημαντικότατο ρόλο, καθώς βοηθούν τον οργανισμό και ειδικότερα το έντερό μας, να ανιχνεύσει την παρουσία γλυκόζης και να την απορροφήσει πιο αργά και πιο σωστά.
Η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ο ρυθμός απορρόφησης της γλυκόζης στο αίμα αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς μηχανισμούς ελέγχου του σακχάρου μας, ο οποίος όταν διαταράσσεται μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη.
Πηγή: neadiatrofis.gr