Μπορεί να φαίνεται λίγο παράλογο: Γιατί μιλώντας στο κινητό την ώρα που οδηγούμε προκαλεί μεγαλύτερη απόσπαση της προσοχής από ότι να μιλάς με τον συνεπιβάτη; Οι λόγοι έχουν να κάνουν με τον τρόπο που ο εγκέφαλός μας επεξεργάζονται τις πληροφορίες, σύμφωνα με το Harvard Mental Health Letter.

Περίπου 8 στους 10 Αμερικάνους που έχουν κινητά τηλέφωνα, τα χρησιμοποιούν την ώρα που οδηγούνε. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά. Οι ομοσπονδιακοί ερευνητές υπολογίζουν ότι οι οδηγοί που μιλάνε στο κινητό τους προκαλούν περίπου το 1/3 των τροχαίων ατυχημάτων στην Ηνωμένες Πολιτείες, δηλαδή 1.600.000 τροχαία το χρόνο! Αν και οι άνθρωποι θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα, σχετική έρευνα έδειξε ότι ο εγκέφαλος έχει την τάση να συγκεντρώνεται σε μια βασική ασχολία τη φορά, αναφέρει ο Dr. Michael Miller, αρχισυντάκτης του Harvard Mental Health Letter. Μιλώντας στο κινητό μπορεί να πάθει «τύφλωση από έλλειψη προσοχής/αμέλεια» σε οτιδήποτε άλλο συμβαίνει την ίδια στιγμή.

Έρευνες που χρησιμοποίησαν εξομοιωτές οδήγησης έχουν συγκρίνει συζητήσεις που γίνονται μέσω τηλεφώνου και άλλες που γίνονται ζωντανά/μέσα στο αυτοκίνητο. Οι συζητήσεις στο κινητό δεν αλλάζουν με την αλλαγή των δεδομένων στο δρόμο και αυτό είναι φυσικό γιατί μόνο ο ένας αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει σε ένα κυκλοφοριακό πρόβλημα. Σε αντίθεση, η συζήτηση με τον συνοδηγό σταματάει κάθε φορά που κάτι συμβαίνει, γιατί και ο συνομιλητής έχει εικόνα του δρόμου ενώ απεναντίας μπορεί να αποτελέσει ένα επιπλέον ζευγάρι μάτια και αυτιά. Αυτό δυστυχώς, δεν μπορεί να το κάνει ούτε το πιο έξυπνο από τα «έξυπνα τηλέφωνα».