Ερευνητές από τις ΗΠΑ βρήκαν, ότι όσοι ασκούνται διατηρούν σε καλή υγεία τον εγκέφαλό τους και τις δεξιότητες σκέψης τους.
Για τις ανάγκες της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology, οι ερευνητές εξέτασαν τις επιδόσεις 2.747 εθελοντών ηλικίας 25 ετών στο διάδρομο (όργανο γυμναστικής) τον πρώτο χρόνο της έρευνας και στη συνέχεια 20 χρόνια μετά.
Κατά μέσο όρο οι εθελοντές «άντεξαν» 10 λεπτά.
Είκοσι χρόνια μετά ο αριθμός αυτός είχε μειωθεί σε 2,9 λεπτά κατά μέσο όρο.
Για κάθε επιπλέον λεπτό που είχαν ολοκλήρωναν επάνω στο διάδρομο κατά τη διάρκεια του πρώτου τεστ, θυμόντουσαν σωστά 0,12 λέξεις σε ένα τεστ μνήμης.
Επίσης, αντικαθιστούσαν 0,92 περισσότερους αριθμούς με σύμβολα σε ένα τεστ σκέψης και σωματικής κίνησης 25 χρόνια μετά.
«Παρότι είναι μέτρια, αυτά τα τεστ είναι οι ισχυρότεροι δείκτες που υπάρχουν και δείχνουν αν κάποιος θα εμφανίσει άνοια αργότερα στη ζωή του. Μία μελέτη έδειξε ότι κάθε επιπλέον λέξη που θυμόταν κανείς συνδεόταν με 18% μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας μετά από 10 χρόνια» ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα Express ο Dr David Jacobs.
Από την πλευρά του ο Dr Simon Ridley από την οργάνωση Alzheimer’s Research UK δήλωσε, πως τα αποτελέσματα δεν είναι ξεκάθαρα γύρω από το πώς αλλάζει η μνήμη και ο τρόπος σκέψης με το πέρασμα των χρόνων. «Θα ήταν χρήσιμο να παρακολουθηθεί αυτή η ομάδα για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» πρόσθεσε ο ίδιος.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την καθηγήτρια Julie Williams από το πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, υπάρχουν στοιχεία που κάνουν τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι στο μέλλον με ένα απλό τεστ οι γιατροί θα μπορούν να υπολογίζουν τον κίνδυνο που διατρέχει ένας ασθενής να εμφανίσει Αλτσχάιμερ.