Ένα νέο φάρμακο αντιμετωπίζει την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση σε ασθενείς με συγγενή καρδιοπάθεια και αποφεύγεται η έσχατη λύση της μεταμόσχευσης πνευμόνων. Η πνευμονική υπέρταση χαρακτηρίζεται από αυξημένη πίεση στα πνευμονικά αγγεία  και επιβαρύνει άμεσα την καρδιακή λειτουργία, προκαλώντας  καρδιακή ανεπάρκεια και εντείνοντας τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Ο αριθμός των ασθενών αυξάνεται διαρκώς στη χώρα μας, καθώς ετησίως προστίθεται στους υπάρχοντες πάσχοντες 1000 νέα περιστατικά.

Η νέα φαρμακευτική ουσία bosentan συστήνεται τόσο για ενήλικες με πνευμονική υπέρταση όσο και για παιδιά που εκδηλώνουν τη νόσο καθώς έχουν γεννηθεί με κάποιοα μορφή συγγενούς καρδιοπάθειας και έχει την μορφή χαπιού. Χορηγείται δύο φορές την ημέρα, απαλλάσσοντας τους ασθενείς από τις άλλες υπάρχουσες ενέσιμες θεραπείες. Με την χορήγησή της νέας φαρμακευτικής ουσίας bosentan αναστέλλεται η εξέλιξη της νόσου κατά 77% και έτσι σταματούν οι βλάβες στον πνεύμονα που αν συνεχιστούν αντιμετωπίζονται μόνο με μεταμόσχευση πνευμόνων.

Τα συμπτώματα της πνευμονικής υπέρτασης

Τα συμπτώματά της πνευμονικής υπέρτασης είναι ζάλη, κόπωση, πόνος σαν σφίξιμο στο θώρακα, και περιφερικό οίδημα.  Σε προχωρημένο στάδιο οι ασθενείς κουράζονται ακόμα και σε απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως είναι το ντύσιμο ενώ  δυσκολεύονται να καλύψουν περπατώντας ακόμα και μικρές αποστάσεις.  

Σύμφωνα με έρευνες 10% των ατόμων που γεννιούνται με συγγενή καρδιοπάθεια θα εκδηλώσουν πνευμονική υπέρταση . Ετησίως στην χώρα μας  προστίθενται 1000  νέοι ασθενείς με συγγενή καρδιοπάθεια στην ήδη υπάρχουσα δεξαμενή νοσηρότητας, αφού με συγγενή καρδιοπάθεια γεννιέται ένα στα 100 νεογνά και στην Ελλάδα οι ετήσιες γεννήσεις φτάνουν τις 100.000. 

Πηγή: healthview.gr