Η δίαιτα έλαβε τέλος. Έχετε σχεδόν προσεγγίσει το στόχο σας και μπαίνετε πλέον σε ρυθμούς μια κανονικής διατροφής εκτός δίαιτας. Το ζητούμενο τώρα είναι η κατοχύρωση των κεκτημένων.
Για πολλούς και το πιο δύσκολο κομμάτι της διαδικασίας, για εμάς κάτι εύκολο, αρκεί το άτομο που κάνει δίαιτα να έχει αλλάξει συμπεριφορά και στάση απέναντι στο φαγητό. Αν η διαδικασία απώλειας βάρους δεν ήταν πολύ γρήγορη και επίπονη και αν το πρόγραμμα που ακολουθήθηκε δεν περιελάμβανε αποκλεισμούς ομάδων τροφών, όπως τα μακαρόνια, το ρύζι, το ψωμί, τα λαδερά κ.α., τότε οι πιθανότητες είναι με το μέρος σας.
Μπορείτε λοιπόν από εδώ και περά να τρώτε τα πάντα αρκεί να:
– Τρώτε πάντα ένα καλό πρωινό στο σπίτι.
– Έχετε τουλάχιστον 5 γεύματα την ημέρα.
– Εντάξετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο μικρά ενδιάμεσα γεύματα, που θα σας βοηθήσουν να έχετε καλύτερο έλεγχο των κυρίως γευμάτων (όπως φρούτα, μπάρες δημητριακών, γαλακτοκομικά, ελαφριά σάντουιτς με ζαμπόν γαλοπούλας, 1 κομμάτι σπιτική πίτα ή σπιτικό κέικ).
– Προσπαθήστε το κυρίως γεύμα να μην είναι αργά μέσα στην ημέρα και να είναι πλήρες.
– Πάντα να το συνοδεύετε με λαχανικά και να περιέχει ποικιλία θρεπτικών συστατικών, πρωτεΐνες (ψάρι, κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό), υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, όσπρια, λαδερά), λίπος (κυρίως ελαιόλαδο).
– Προτιμήστε άπαχο κρέας όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι αντί για κόκκινο κρέας.
– Το κόκκινο κρέας δεν θα πρέπει να καταναλώνεται πάνω από 1-2 φορές το μήνα.
– Καταναλώνετε τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα όσπρια και λαδερά φαγητά.
– Καταναλώνετε τουλάχιστον 2 φρούτα ή ένα ποτήρι φρέσκο χυμό ημερησίως.
– Να υπάρχει πάντα σαλάτα σε κάθε κυρίως γεύμα.
– Μην ξαπλώνετε μετά τα γεύματά σας. Χρειάζεται να περάσουν τουλάχιστον 1 ½ με 2 ώρες αφότου έχετε φάει.
– Πίνετε άφθονο νερό, τουλάχιστον 8-10 ποτήρια ημερησίως.
Καταναλώνετε τουλάχιστον 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών ημερησίως (1 μερίδα =1 ποτήρι γάλα ή 1 κεσεδάκι γιαούρτι ή 1 μικρό κομμάτι τυρί)
Όταν μία μέρα ξεφεύγετε την επόμενη τρώτε ελαφριά, για παράδειγμα το γεύμα σας να είναι μια σαλάτα, ώστε να διορθώνετε τα όποια λάθη, να δίνετε ανάσες στον οργανισμό μετά από υπερφαγία.
Αυτό που τελικά απαιτείται είναι η διατήρηση του βάρους σε σταθερά (συν – πλην ένα με δύο κιλά) επίπεδα για ένα χρονικό διάστημα περί τους έξι μήνες. Αυτό είναι περίπου το διάστημα που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να «διαβάσει» τα νέα του κιλά, να τα θεωρήσει τα κιλά του και να σταθεροποιηθεί εκεί. Ακολουθώντας τις οδηγίες του επιστήμονα που μας παρακολουθεί μπαίνουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς διατροφής, έχοντας πάντα στο νου μας ότι και παράλληλη άσκηση είναι πολύ σημαντική.
Πηγή: neadiatrofis.gr