Διαβάστε τι μπορεί να συμβαίνει αν νιώθουμε τα πόδια μας βαριά και έχουμε δυσχέρεια βάδισης.

Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπαιδικός-χειρουργός

Σύμπτωμα
Νιώθω τα πόδια από τα γόνατα και κάτω βαριά-μουδιασμένα. Δεν μπορώ να βαδίσω πάνω από 50 μέτρα και πρέπει να κάτσω. Δεν μπορώ να μείνω όρθιος πάνω από 10 λεπτά και πρέπει να κάτσω.

Διάγνωση
Πρόκειται για σύμπτωμα διαλείπουσας χωλότητας, που οφείλεται σε στένωση ή της αρτηρίας των ποδιών ή του νωτιαίου μυελού.

Έλεγχος
Η αρτηρία ελέγχεται με ψηλάφηση στην περιοχή του προσθίου ποδιού (Coux de pied). Εάν η αρτηρία είναι ψηλαφητή (σφύζει κάτω από τα δάκτυλά μας), πρόκειται για στένωση του νωτιαίου μυελού.

Η στένωση του νωτιαίου σωλήνα ελέγχεται με τον ασθενή μπρούμυτα. Μαζεύουμε το ένα γόνατο ορθή γωνία και πάμε να το κλείσουμε πιο πολύ φέρνοντάς το προς το γλουτό. Εάν ενοχλείται έντονα ο μηρός εμπρός (πόνος-τράβηγμα έντονο-δυσανεξία) πρόκειται για στένωση στο κανάλι του νωτιαίου μυελού και χρειάζεται μαγνητική τομογραφία στη μέση (οσφυϊκή μοίρα). Η πλευρά που πονάει πιο πολύ στη βάδιση ή την ορθοστασία έχει πιο έντονο ενόχλημα στον έλεγχο, που σημαίνει μεγαλύτερη στένωση.

Θεραπεία
Η θεραπεία της στένωσης είναι χειρουργική. Ενώ στη στένωση των αρτηριών τοποθετούνται «μπαλονάκια» (stend), στη στένωση του νωτιαίου σωλήνα γίνεται διάνοιξη (πεταλεκτομή) που συνοδεύεται από σταθεροποίηση των σπονδύλων (σπονδυλοδεσία).

Λέξεις κλειδιά
– Διαλείπουσα χωλότητα.
– Στένωση αρτηριών κάτω άκρων.
– Στένωση νωτιαίου σωλήνα.

* Το παραπάνω θέμα του newsbeast.gr αποτελεί μέρος της συλλογής «100 ερωτήσεις και 100 απαντήσεις» για ορθοπεδικά θέματα για τα σημαντικότερα προβλήματα που μας απασχολούν Κάθε Πέμπτη θα μπορείτε να μαθαίνετε για κάθε ορθοπεδικό πρόβλημα τα αίτια, τα συμπτώματα, την διάγνωση, τον έλεγχο και την θεραπεία. Επιπροσθέτως μπορείτε μέσα από τον μηχανισμό των σχολίων να θέτετε τα δικά σας ερωτήματα.