Ο πόνος είναι η αντίδραση του οργανισμού για να μας ειδοποιήσει ότι κάτι συμβαίνει στο σώμα μας, είτε από πάθηση, είτε από κάκωση. Ο πόνος θα μας οδηγήσει στον ειδικό γιατρό για να κάνει διάγνωση και να μας δώσει θεραπεία.
Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπαιδικός-χειρουργός
Όταν όμως βρισκόμαστε στην εξοχή ή σε διακοπές και είμαστε σχετικά απομονωμένοι; Αντί να πάθουμε πανικό μη γνωρίζοντας τι σημαίνει ο πόνος που έχει προκληθεί από μία κάκωση ή χωρίς αιτία, ίσως είναι καλύτερα να έχουμε μερικές βασικές γνώσεις.
Με τις γνώσεις αυτές θα μπορούσαμε να πιθανολογήσουμε την αιτία του πόνου (διάγνωση) και να προβούμε σε μερικές βασικές ενέργειες, για την αντιμετώπισή του (θεραπεία).
Οι αρχές για να υπάρξει μια διάγνωση, είναι δύο: Το ιστορικό του πόνου και η κλινική εξέταση. Και τα δύο μπορούμε να τα μάθουμε.
Το ιστορικό είναι τα συμπτώματα που νιώθει ο πάσχων.
Η κλινική εξέταση μπορεί να διδαχθεί διαβάζοντας τα άρθρα που θα δημοσιευτούν στο newsbeast.gr. Δεν προσδοκούμε να γίνετε όλοι ορθοπαιδικοί διαβάζοντάς τα, αλλά ελπίζουμε να σας φανούν χρήσιμες στην αντιμετώπιση κάποιου αιφνίδιου πόνου.
Αν νιώθετε ότι σας ενδιαφέρει να μπορείτε να ανακαλύψετε την αιτία ενός πόνου και να σας λείπει μόνο η επιβεβαίωση με ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία, στα άρθρα που θα ακολουθήσουν για αναπτυχθούν τρεις βασικές παραμέτροι γνώσης:
α) Πώς ακούμε και αξιολογούμε τα χαρακτηριστικά του πόνου.
β) Πώς ελέγχουμε στο σώμα την αιτία του πόνου (γνωρίζοντας τι είναι φυσιολογικό).
γ) Πώς αντιμετωπίζουμε την αιτία που προκαλεί πόνο.
Το πρώτο και το δεύτερο θέτουν την πιθανή διάγνωση. Το τρίτο είναι η θεραπεία.
* Το παραπάνω θέμα του newsbeast.gr αποτελεί μέρος της συλλογής «100 ερωτήσεις και 100 απαντήσεις» για ορθοπεδικά θέματα για τα σημαντικότερα προβλήματα που μας απασχολούν Κάθε Πέμπτη θα μπορείτε να μαθαίνετε για κάθε ορθοπεδικό πρόβλημα τα αίτια, τα συμπτώματα, την διάγνωση, τον έλεγχο και την θεραπεία. Επιπροσθέτως μπορείτε μέσα από τον μηχανισμό των σχολίων να θέτετε τα δικά σας ερωτήματα.