Την παγκόσμια σύνοδο εμβολιασμού θα φιλοξενήσει αύριο η Βρετανία, με τη συμμετοχή διεθνών ηγετών, προσωπικοτήτων και ιδρυμάτων και στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για τους εμβολιασμούς παιδιών στις χώρες με ανεπαρκές σύστημα υγείας, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, κατά τη σημερινή ενημέρωση της κυβέρνησης για την πανδημία του κορονοϊού.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει διεθνής δράση για τη μείωση των επιπτώσεων της Covid-19, καθώς υπάρχουν ανεπαρκή συστήματα υγείας σε πολλές υπό ανάπτυξη χώρες, και ταυτόχρονα είναι πιθανό να υπάρξουν στο μέλλον νέα κύματα μόλυνσης που να επιστρέψουν και στη Βρετανία.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα βήματα των επόμενων ημερών για την αντιμετώπιση αναζωπυρώσεων της πανδημίας, σε ατομικό ή τοπικό επίπεδο, μέσω του συστήματος εξέτασης και ιχνηλάτισης και τόνισε ότι υπάρχει υπερεπάρκεια διαγνωστικών τεστ, παροτρύνοντας του πολίτες να το χρησιμοποιούν και να συνεργαστούν με το NHS, εάν τους ζητηθεί μέσω του συστήματος ιχνηλάτισης να απομονωθούν.
Σε ότι αφορά τη δυνατότητα των Βρετανών να κάνουν διακοπές φέτος, ο Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι δεν συστήνει κάτι τέτοιο στους πολίτες και ότι υπάρχει σαφής ταξιδιωτική οδηγία από το υπουργείο Εξωτερικών να αποφεύγονται τα μη αναγκαία ταξίδια. Επιβεβαίωσε ωστόσο ότι γίνονται διμερείς συζητήσεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για το ενδεχόμενο να υπάρξουν αερογέφυρες, αλλά δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες.
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το μήνυμα που θα μετέφερε στον Αμερικανό πρόεδρο σχετικά με τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, αλλά και για την διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο. Δήλωσε συγκλονισμένος από το γεγονός και είπε ότι το μήνυμά του στον Ντόναλντ Τραμπ είναι ότι η ρατσιστική βία δεν έχει θέση στην κοινωνία.
Πιθανό νέο κύμα πανδημίας στη Βρετανία – 359 οι νέοι θάνατοι
Οι νέοι θάνατοι που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο είναι 359 και συνολικά ο αριθμός τους φτάνει τους 39.728, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Χθες διαγνώστηκαν 1,871 θετικά τεστ.
Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, Πάτρικ Βάλανς, επανέλαβε στη διάρκεια της ενημέρωσης ότι ο πραγματικός αριθμός νέων περιστατικών με κορονοϊό ημερησίως εκτιμάται περίπου στις 8.000 (καθώς ο ημερήσιος αριθμός που παρουσιάζει το υπουργείο αφορά μόνο αυτούς που έκαναν το τεστ και βρέθηκαν θετικοί).
Επεσήμανε ότι οι αριθμοί πέφτουν με αργούς ρυθμούς, γεγονός που δεν αφήνει χώρο για μεγάλη ευελιξία. Επίσης, επέστησε προσοχή σε ένα πιθανό νέο κύμα πανδημίας στη Βρετανία, αφού υπάρχουν παραδείγματα στη διεθνή κοινότητα νέων εξάρσεων του ιού μετά την άρση των περιορισμών στις χώρες.
Ερωτηθείς για την συγκεκριμένη χρονική στιγμή έναρξης ισχύος της καραντίνας στις διεθνείς αφίξεις, ο Βάλανς είπε ότι η επιστημονική επιτροπή δεν έδωσε συστάσεις για την χρονική στιγμή εφαρμογής της, καθώς αυτό είναι ένα πολιτικό θέμα που αφορά την κυβέρνηση, αλλά επανέλαβε ότι η επιστημονική επιτροπή συστήνει ότι το μέτρο της καραντίνας έχει το καλύτερο αποτέλεσμα όταν τα περιστατικά του ιού βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο εντός του Ηνωμένου Βασίλειου και σε υψηλό σε άλλες χώρες.
Ανοίγουν τα σχολεία στην Ουαλία στο τέλος του μήνα
Στις 29 Ιουνίου θα ανοίξουν τα σχολεία στην Ουαλία με μία παράταση κατά μία εβδομάδα του θερινού τριμήνου, όπως ανακοίνωσε η αποκεντρωμένη διοίκηση.
Η επαναλειτουργία θα γίνει σταδιακά και με μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τάξη, ώστε το σύνολο των μαθητών σε κάθε σχολείο να μην ξεπερνά το ένα τρίτο κάθε ημέρα, ενώ τα μαθήματα στην τάξη θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται και από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ακόμη και από τη νέα σχολική χρονιά, το Σεπτέμβριο. Τα κολέγια θα ανοίξουν στις 15 Ιουνίου.