Ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι ο «σταρ» των ημερών. Άπαντες, κάθε απόγευμα, κρέμονται από τα χείλη του σεμνού καθηγητή λοιμωξιολογίας για να ενημερωθούν για τα νέα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα.
Από τη Σοφία Πελεκάνου
Μια αναφορά του λοιπόν στη βιταμίνη D έκανε τους πάντες να αναζητούν πληροφορίες για το πού μπορούν να την «εντοπίσουν» και γιατί η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι τόσο σημαντική στη «μάχη» κατά του κορονοϊού.
Ο κ. Τσιόδρας, σε κάποια από τις ημερήσιες ενημερώσεις του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα, αναφέρθηκε σε μελέτες οι οποίες έγιναν στις Φιλιππίνες και στην Ευρώπη και φαίνεται να έδειξαν ότι υπάρχει συσχέτιση των λοιμώξεων του αναπνευστικού με χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D.
Φαίνεται, συνέχισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι αυξημένα επίπεδα βιταμίνης D παίζουν ρόλο στην άμυνα του οργανισμού απέναντι στον ιό. Και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να είναι σε υψηλά επίπεδα η βιταμίνη D και αυτό μπορεί να γίνει εκτός από την έκθεση στον ήλιο και με την λήψη τροφής.
Πού όμως μπορούμε να βρούμε τη βιταμίνη D και πώς μπορούμε να ενισχύσουμε γενικότερα το ανοσοποιητικό μας σύστημα ώστε να δώσει τη δική του «μάχη» κατά του κορονοϊού και όχι μόνο;
«Δεν υπάρχει τροφή που να δίνει μαγικά αποτελέσματα. Το σύνολο των διατροφικών συνηθειών είναι το κλειδί για το ανοσοποιητικό σύστημα. Δεν σημαίνει ότι αν μια εβδομάδα κάνω μια πολύ καλή διατροφή την επόμενη, θα είναι όλα τέλεια και δεν θα αρρωστήσω ποτέ. Ο οργανισμός απαιτεί χρόνο. Θέλει να υιοθετήσουμε υγιείς διατροφικές συμπεριφορές οι οποίες σε βάθος χρόνου θα δείξουν τα αποτελέσματα τους. Αν κάποιος ξεκινήσει να τρώει τώρα ποικιλία φρούτων και λαχανικών και το διατηρήσει όλο το καλοκαίρι εννοείται πως θα πάρει τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά και τις αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Όλα αυτά σίγουρα θα τον βοηθήσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο ακόμα και απέναντι σε μια εποχική ίωση» τονίζει η κ. Γωγώ Νικολακοπούλου, διαιτολόγος – διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη διατροφή και την άσκηση, στο newsbeast.gr.
Ποιες βιταμίνες «θωρακίζουν» τον οργανισμό να ανταπεξέλθει στην εισβολή των ιών
«Έχει αποδειχθεί ότι η καλή διατροφή συμβάλλει στη βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού και αυτό γίνεται από τις βιταμίνες Α, Β, C, D, Ε και από τα μέταλλα όπως ο σίδηρος, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος» εξηγεί η κ. Νικολακοπούλου.
Ας δούμε όμως αναλυτικά τις βιταμίνες αυτές ξεκινώντας από τη βιταμίνη D για την οποία προκλήθηκε τόσο μεγάλη συζήτηση μετά την αναφορά του κ. Σωτήρη Τσιόδρα.
«Ορισμένα κύτταρα ανοσίας χρειάζονται τη βιταμίνη D για να βοηθήσουν στην καταστροφή των παθογόνων οργανισμών που προκαλούν λοίμωξη. Βρισκόμαστε σε μια χώρα που έχουμε έκθεση στον ήλιο, και η έκθεση στον ήλιο επιτρέπει στο σώμα μας να παράγει βιταμίνη D οπότε μπορούμε να την πάρουμε και από την έκθεση στον ήλιο» αναφέρει αρχικά η κ. Νικολακοπούλου και προσθέτει: «Εννοείται πως όταν αναφερόμαστε στην έκθεση στον ήλιο, χρειάζονται τουλάχιστον 20 λεπτά προκειμένου να πάρουμε τη βιταμίνη D. Ένα άτομο πχ που έχει ανεπάρκεια σε βιταμίνη D χρειάζεται συμπλήρωμα βιταμίνης D».
Ποιες τροφές περιέχουν βιταμίνη D
- Αυγά
- Ψάρια
- Μαργαρίνη
- Γαλακτοκομικά
Βιταμίνη Α: Διατηρεί τη δομή των κυττάρων στο δέρμα, την αναπνευστική οδό και βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου. Αποτελεί ένα φυσικό εμπόδιο, αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας του σώματος μας. Βοηθάει στην παραγωγή αντισωμάτων, τα οποία εξουδετερώνουν τους παθογόνους παράγοντες οι οποίοι ευθύνονται για τη λοίμωξη στον οργανισμό.
Ποιες τροφές περιέχουν βιταμίνη Α
- Λιπαρά ψάρια
- κρόκος αυγού
- τυρί
- καρύδια
- Δημητριακά ολικής άλεσης
- Όσπρια
Επίσης τα λαχανικά περιέχουν Β καροτένιο, το οποίο στον οργανισμό μας, μπορεί να μετατραπεί σε βιταμίνη Α. Αυτό βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα κίτρινα και στα πορτοκαλί λαχανικά.
Βιταμίνες συμπλέγματος Β (Β6, Β9,Β12): Πρόκειται για τις βιταμίνες που συμβάλλουν στην πρώτη ανταπόκριση του σώματος μας μόλις αναγνωρίσει κάποιο παθογόνο παράγοντα, επηρεάζοντας έτσι την παραγωγή και δραστηριότητα των κυττάρων «φυσικών δολοφόνων».
Ποιες τροφές περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β
- Β6: Δημητριακά, όσπρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φρούτα, ψάρια, κοτόπουλο, μοσχάρι
- Β9 ή φολικό οξύ: Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια και σπόροι
- Β12: Βρίσκεται σε ζωικά τρόφιμα όπως είναι τα αυγά, το κρέας, τα γαλακτομικά και σε εμπλουτισμένο γάλα σόγιας
Βιταμίνες C και Ε: Όταν το σώμα σας καταπολεμά μια λοίμωξη, αυτό που συμβαίνει ονομάζεται οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες οδηγεί στην παραγωγή ελεύθερων ριζών που μπορούν να διαπεράσουν τα κυτταρικά τοιχώματα, προκαλώντας διαρροή περιεχομένων στους ιστούς και επιδείνωση της φλεγμονής. Η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.
Ποιες τροφές περιέχουν βιταμίνη C
- Εσπεριδοειδή
- Μούρα
- Ακτινιδια
- Φράουλες
- Μπρόκολο
- Ντομάτες
Ποιες τροφές περιέχουν βιταμίνη Ε
- Ξηροί καρποί
- Ελαιολαδο
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Η σημασία των μετάλλων στη διατροφή και στο ανοσοποιητικό
Τα μέταλλα, επίσης βοηθούν στην ανάπτυξη των ανοσοκυττάρων λέει η κ. Νικολακοπούλου και εξηγεί γιατί ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο είναι σημαντικά για τη διατροφή.
«Ο σίδηρος εξουδετερώνει τους παθογόνους μικροοργανισμούς, αυξάνοντας τον αριθμό των ελεύθερων ριζών που μπορούν να τα καταστρέψουν. Ο ψευδάργυρος βοηθά στη διατήρηση της ακεραιότητας του δέρματος και των βλεννογόνων και συνδυαστικά με το σελήνιο λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά στον οργανισμό, βοηθώντας να καταπολεμηθούν μερικές από τις βλάβες που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες.
Πηγές σιδήρου: μοσχάρι, κρέας, κοτόπουλο και ψάρια, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και δημητριακά πρωινού που είναι εμπλουτισμένα με σίδηρο
Πηγές ψευδαργύρου: στρείδια και άλλα θαλασσινά, μοσχάρι, κοτόπουλο, αποξηραμένα φασόλια και ξηροί καρποί
Πηγές σεληνίου: καρύδια, μοσχάρι, δημητριακά και μανιτάρια
Η Μεσογειακή Διατροφή χτίζει γερό ανοσοποιητικό σύστημα
Ιδιαίτερες αναφορές, έχουν γίνει παγκοσμίως, για τη σπουδαιότητα της μεσογειακής διατροφής. Τι σημαίνει όμως μεσογειακή διατροφή; Ποια τρόφιμα πρέπει να πετάξουμε στα σκουπίδια και ποια πρέπει να βρουν τη θέση τους στη κουζίνα μας;
«Μια διατροφή η οποία έχει ποικιλία φρούτων και λαχανικών καθημερινά, περιέχει δημητριακά ολικής άλεσης (ρύζι, ζυμαρικά κλπ) , γαλακτοκομικά (κατά προτίμηση χαμηλά σε λιπαρά), χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος (προτιμούμε άλλες άπαχες πηγές πρωτεΐνης όπως είναι το κοτόπουλο), ψάρια (δυο φορές την εβδομάδα και τη μια από τις δυο φορές θέλουμε λιπαρά ψάρια, όσπρια, κύρια πηγή λίπους να είναι το ελαιόλαδο, να περιορίσουμε πηγές που είναι πλούσιες σε ζάχαρη και αλάτι, να πίνουμε νερό ως κύρια πηγή ενυδάτωσης και συνεπικουρικά με αυτά να υπάρχει σίγουρα φυσική δραστηριότητα για να διατηρήσουμε σε φυσιολογικά επίπεδα το βάρος μας και θέλουμε επαρκή παραγωγικό ύπνο» εξηγεί η κ. Γωγώ Νικολακοπούλου.