Για την ανοσία που μπορεί να αναπτύξει ο ανθρώπινος οργανισμός στον κορονοϊό αλλά και τις τυχόν σοβαρές βλάβες που μπορεί να προκαλέσει ο ιός, μίλησε στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 ο καθηγητής Πληροφορικής στον τομέα της Μοριακής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο ΜΙΤ των ΗΠΑ, Μανώλης Κέλλης.
«Δεν θα ξέρουμε ποτέ τα πάντα για τον ιό, αλλά ξέρουμε αρκετά για να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις. Όπως ότι είναι πολύ σημαντικό όλοι να απομονωθούν μέχρι να ξέρουμε περισσότερα» είπε ο κ. Κέλλης.
«Πρέπει να ακολουθούμε τους κανόνες μέχρι να υπάρξουν τεστ για να μάθουμε ποιοι επιτρέπεται να βγουν και ποιοι έχουν περάσει τον ιό και τον έχουν καταπολεμήσει. Εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο έχουν ήδη περάσει τον ιό».
Ο κ. Κέλλης μίλησε και για το αν οι άνθρωποι αναπτύσσουν ανοσία στον κορονοϊό:
«Εξαρτάται ποια μεριά του ιού θα καταπολεμήσει το σύστημά μας. Ο ίδιος άνθρωπος μπορεί να έχει μόλυνση από τον ιό με διάφορες μεταλλάξεις του γονιδιώματός του. Τις πιο πολλές φορές δουλεύει η ανοσία. Ναι μεν υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά το γεγονός ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό των ανθρώπων είναι στα νοσοκομεία, δείχνει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό έχει ανοσία στον κορονοϊό».
Όσο για το αν ο ιός μπορεί να αφήσει μόνιμες βλάβες σε ζωτικά όργανα, ο καθηγητής επεσήμανε:
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν βλάβες, όλοι οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει έχουν μειωμένη αναπνοή. Δεν ξέρουμε αυτό πώς θα εξελιχθεί μακροχρόνια, γιατί ο ιός είναι νέος. Το 50% των ανθρώπων στο νοσοκομείο δεν είναι πάνω από 60 ετών, είναι νεότεροι. Οπότε πρέπει να ξέρουμε ότι όλους μας χτυπάει, ότι δεν ξέρουμε αν επιζήσεις αν θα έχεις πρόβλημα στους πνεύμονες και πόσο θα κρατήσει. Οπότε μείνετε σπίτι και αποφύγετε ο ένας τον άλλον».