Σαν σήμερα, 8 Φεβρουαρίου 1981, το ελληνικό ποδόσφαιρο ντύθηκε στα μαύρα. Μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που βίωσε ποτέ ο αθλητισμός στη χώρα εκτυλίχθηκε στο στάδιο Καραΐσκάκη, στη Θύρα 7, αφήνοντας πίσω της 21 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.
Ήταν μια Κυριακή γεμάτη ενθουσιασμό για τους φιλάθλους του Ολυμπιακού. Η ομάδα τους είχε μόλις συντρίψει την ΑΕΚ με 6-0, σε ένα από τα πιο θριαμβευτικά παιχνίδια της ιστορίας της. Χιλιάδες οπαδοί ζούσαν την απόλυτη ευφορία, έτοιμοι να πανηγυρίσουν με τους παίκτες έξω από τα αποδυτήρια. Όμως, αυτή η χαρά μετατράπηκε σε εφιάλτη.
Στη Θύρα 7, εκεί όπου βρίσκονταν οι πιο παθιασμένοι φίλαθλοι των «ερυθρολεύκων», επικράτησε το απόλυτο χάος. Οι οπαδοί έσπευδαν προς την έξοδο, χωρίς να γνωρίζουν ότι η πόρτα είχε μείνει μισάνοιχτη, δημιουργώντας ένα θανάσιμο φράγμα. Το αποτέλεσμα ήταν τρομακτικό: άνθρωποι ποδοπατήθηκαν, άλλοι λιποθύμησαν και βρέθηκαν κάτω από μια μάζα σωμάτων, ενώ οι επόμενοι συνέχιζαν να έρχονται, αγνοώντας το τι συνέβαινε μπροστά.
Δεκαεννέα φίλαθλοι άφησαν την τελευταία τους πνοή ακαριαία, ενώ δύο ακόμη κατέληξαν έπειτα από λίγες μέρες νοσηλείας, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στους 21 νεκρούς. Οι εικόνες της τραγωδίας πάγωσαν όλη την Ελλάδα. Γονείς, φίλοι και ολόκληρη η φίλαθλη κοινότητα έψαχναν απαντήσεις για το πώς ένα ποδοσφαιρικό απόγευμα μπορούσε να εξελιχθεί σε εθνικό πένθος.
Η έρευνα που ακολούθησε άφησε περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις. Υπήρξαν καταγγελίες για πόρτες που δεν είχαν ανοιχτεί σωστά, για κακό σχεδιασμό των εξόδων του γηπέδου, για παντελή έλλειψη μέτρων ασφαλείας. Ό,τι κι αν έφταιξε, το αποτέλεσμα ήταν αδιαμφισβήτητο: 21 νέες ψυχές χάθηκαν άδικα, μέσα σε λίγα λεπτά.
Από τότε, κάθε 7η Φεβρουαρίου, η Θύρα 7 δεν είναι απλώς ένα σημείο του γηπέδου Καραΐσκάκη. Είναι ένα σύμβολο μνήμης, μια υπενθύμιση ότι το πάθος για την ομάδα δεν πρέπει ποτέ να πληρώνεται με ανθρώπινες ζωές. Οι «21» δεν ξεχάστηκαν ποτέ. Τα ονόματά τους ακούγονται κάθε χρόνο, η μνήμη τους τιμάται και το μήνυμα της ασφάλειας στα γήπεδα παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ.
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο
1692: Ένας γιατρός στο Σάλεμ της Μασαχουσέτης αποφαίνεται ότι τρία κορίτσια έχουν κυριευτεί από το Σατανά. Η διαπίστωση αυτή θα οδηγήσει αργότερα στο Κυνήγι Μαγισσών του Σάλεμ, όπως έμεινε στην ιστορία.
1828: Με διάταγμα του Ιωάννη Καποδίστρια καθορίζονται οι ισοτιμίες των ξένων νομισμάτων με το γρόσι, το οποίο αποτελεί ακόμη το κύριο νόμισμα συναλλαγών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το διάταγμα, με το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να πατάξει την αισχροκέρδεια, μία λίρα στερλίνα ισοδυναμεί με 73 γρόσια κι ένα γαλλικό πεντόφραγκο με 13,30 γρόσια.
1833: Με Βασιλικό Διάταγμα του Όθωνα, αντικαθίσταται ο φοίνικας με τη δραχμή.
1912: O Έλληνας αεροπόρος, Εμμανουήλ Αργυρόπουλος, εκτελεί με ένα αεροσκάφος Nieuport IV.G την πρώτη πτήση στην Ελλάδα. Στη δεύτερη πτήση, που εκτελεί την ίδια ημέρα, έχει συνεπιβάτη τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο.
1916: Ποιητές και καλλιτέχνες συναντώνται στο καμπαρέ «Βολτέρος» της Ζυρίχης και αποφασίζουν να ιδρύσουν το Κίνημα «Νταντά». Ηγετική μορφή του, ο Ρουμάνος συγγραφέας, Τριστάν Τζαρά. Βασικά χαρακτηριστικά του κινήματος: 1) Αγανάκτηση για τον παραλογισμό του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, 2) Αμφισβήτηση και απέχθεια για τον σύγχρονο πολιτισμό. Απόρριψη της αστικής κουλτούρας, 3) Απαντούν πιο πολύ με την πρόκληση, παρά με τις αισθητικές ιδέες τους.
1981: Σε τραγωδία καταλήγει το ποδοσφαιρικό ντέρμπι Ολυμπιακός – ΑΕΚ, στο γήπεδο Καραΐσκάκη. Οι φίλαθλοι των Πειραιωτών παραληρούν από ενθουσιασμό για το 6-0 και ανυπομονούν να εγκαταλείψουν τις κερκίδες, ώστε να βρεθούν στην έξοδο των παικτών από τα αποδυτήρια για να τους αποθεώσουν. Έπειτα από το στρίμωγμα στη Θύρα 7, 19 οπαδοί ποδοπατούνται μέχρι θανάτου, ενώ δύο ακόμη πεθαίνουν μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία σε νοσοκομείο, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών σε 21.
1995: Τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος F-16 συντρίβεται στη θαλάσσια περιοχή νότια της Ρόδου, εξαιτίας βλάβης, αλλά ο χειριστής του διασώζεται, περισυλλέγεται από ελληνικό στρατιωτικό ελικόπτερο και μεταφέρεται πίσω στη χώρα του. Το τουρκικό αεροσκάφος μετείχε σε σμήνος τεσσάρων F-16 που παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.
2000: Ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος επανεκλέγεται πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, με τη στήριξη και της Νέας Δημοκρατίας. Συγκεντρώνει 269 ψήφους, έναντι 10 του αντιπάλου του, Λεωνίδα Κύρκου (Συνασπισμός).
2004: Ο Γιώργος Παπανδρέου εκλέγεται νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μέσω μιας ανοιχτής διαδικασίας που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ψηφίζουν 1.020.145 μέλη και φίλοι του κινήματος, ο μοναδικός υποψήφιος λαμβάνει 1.017.085 ψήφους, ενώ υπάρχουν και 3.060 άκυρα – λευκά.
2005: Η Βουλή των Ελλήνων εκλέγει πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κάρολο Παπούλια.
2021: Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ισραηλινός ομόλογός του Μπενιαμίν Νετανιάχου υπογράφουν συμφωνία με την οποία θα επιτραπεί σε εμβολιασμένους τουρίστες να επισκέπτονται ελεύθερα τις δύο χώρες χωρίς περιορισμούς, σε μία προσπάθεια να ανανήψει ο τουριστικός τομέας που επλήγη από την πανδημία COVID-19 και στις δύο χώρες.
Γεννήσεις
405 – Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος, ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, που έπεσε ηρωικά κατά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 (Θαν. 29/5/1453)
1913 – Δανάη Στρατηγοπούλου, ελληνίδα τραγουδίστρια, κορυφαία ερμηνεύτρια του Αττίκ, στιχουργός, συνθέτης, συγγραφέας και μεταφράστρια (Θαν. 18/1/2009)
1931 – Τζέιμς Ντιν, αμερικανός ηθοποιός, σύμβολο της νεανικής επανάστασης και της ποπ κουλτούρας, γνωστός για τις ταινίες «Επαναστάτης Χωρίς Αιτία» και «Ανατολικά της Εδέμ» (Θαν. 30/9/1955)
1941 – Νικ Νόλτε, αμερικανός ηθοποιός, με πλούσια καριέρα στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, γνωστός για ρόλους σε ταινίες όπως «The Prince of Tides» και «48 Hours»
Θάνατοι
1921 – Πιοτρ Κροπότκιν, ρώσος πρίγκιπας και από τους σημαντικότερους θεωρητικούς του αναρχικού κινήματος, με επιρροή στις πολιτικές ιδέες του 20ού αιώνα
1972 – Μάρκος Βαμβακάρης, έλληνας τραγουδοποιός, θεμελιωτής του ρεμπέτικου τραγουδιού, με αξεπέραστα έργα όπως το «Φραγκοσυριανή»
1980 – Νίκος Ξυλούρης, έλληνας τραγουδιστής, «Αρχάγγελος της Κρήτης», με τεράστια συμβολή στην παραδοσιακή μουσική και την αντίσταση κατά της δικτατορίας
2001 – Γιώργος Ζουράρις, έλληνας αντιστασιακός και γιατρός, με ενεργό δράση κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
2007 – Άνα Νικόλ Σμιθ, αμερικανίδα ηθοποιός και μοντέλο, γνωστή για την εκρηκτική της προσωπικότητα και τη θυελλώδη ζωή της
2021 – Mary Wilson, αμερικανίδα τραγουδίστρια, μέλος των The Supremes, του πιο επιτυχημένου γυναικείου συγκροτήματος της Motown
Γιορτάζουν
Θεόδωρος, Θεοδώρα