Εντός του Φεβρουαρίου, πιθανότητα, και μετά από συνεχείς αναβολές αναμένεται η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Η απόφαση αναμένεται να έχει καταλυτική σημασία για την επίλυση του ζητήματος των περικοπών στα δώρα και τα επιδόματα κατά το ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016.

Η απόφαση αυτή θα κρίνει κατά πόσο οι περίπου 350.000 – 400.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, θα λάβουν αναδρομικά για τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα καλοκαιριού, καθώς και για τις περικοπές στις επικουρικές τους συντάξεις, κάτι που αναμένεται να έχει σοβαρές συνέπειες – θετικές ή αρνητικές – στην οικονομική κατάσταση των δικαιούχων, αλλά και για το δημόσιο.

Η απόφαση θα αφορά αποκλειστικά εκείνους τους συνταξιούχους που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη μέχρι το τέλος του 2020 και μόνο για το ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016. Δεν θα επεκταθεί σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για το οποίο έχουν προσφύγει οι συνταξιούχοι, παρά τις διαδοχικές εκκλήσεις που υπήρξαν για επέκταση των αναδρομικών και σε άλλες χρονικές περιόδους. Υπολογίζεται ότι το κόστος αυτής της απόφασης μπορεί να φτάσει τα 700 εκατομμύρια ευρώ, αν οι δικαιούχοι περιοριστούν μόνο στους 350.000 – 400.000 που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να επεκτείνει την εφαρμογή της απόφασης σε όλους τους συνταξιούχους της χώρας, που ανέρχονται σε περίπου 2,5 εκατομμύρια άτομα, το κόστος αυτό μπορεί να αυξηθεί σε επίπεδα που αγγίζουν τα 2 έως 2,5 δις ευρώ. Αυτό το υψηλό κόστος καθιστά αβέβαιο αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μια τέτοια απόφαση, δεδομένου ότι θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στον δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση αποφεύγει να δεσμευτεί για την πιθανότητα επέκτασης της απόφασης στους υπόλοιπους συνταξιούχους, επικαλούμενη το υψηλό κόστος μιας τέτοιας απόφασης.

Αντίθετα, εξετάζει το ενδεχόμενο να καταβάλει τα αναδρομικά είτε μόνο για τους συνταξιούχους που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, είτε για όλους τους συνταξιούχους, σε δόσεις, ώστε να περιοριστεί το δημοσιονομικό βάρος. Στην περίπτωση που η απόφαση δικαιώσει τους συνταξιούχους που έχουν προσφύγει, τα ποσά που μπορεί να λάβουν αναδρομικά κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες έως και 4.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο.

Η υπόθεση αυτή είχε οδηγηθεί στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο λόγω των αντικρουόμενων αποφάσεων που είχαν εκδοθεί από δύο ανώτατα δικαστήρια της χώρας, τον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο Άρειος Πάγος, σε απόφαση του, είχε κρίνει ότι οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις στον ιδιωτικό τομέα για το ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 ήταν συνταγματικές, υποστηρίζοντας ότι οι περικοπές έγιναν για λόγους δημοσίου συμφέροντος και για την οικονομική διάσωση της χώρας. Αντίθετα, το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κρίνει ότι οι περικοπές ήταν αντισυνταγματικές για τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα καλοκαιριού, καθώς έγιναν με βάση τους νόμους της δημοσιονομικής προσαρμογής του 2012 και δεν είχαν θεμελιώδη νομιμότητα για το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016.

Η απόφαση του ΑΕΔ θα πρέπει να επιλύσει αυτές τις διαφορές, καταλήγοντας σε μια τελική κρίση που θα επηρεάσει τόσο τη ζωή των συνταξιούχων που είχαν προσφύγει, όσο και τις μελλοντικές πολιτικές του κράτους γύρω από τα συνταξιοδοτικά ζητήματα και τα οικονομικά των συνταξιούχων εν γένει. Η σύνθεση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου περιλαμβάνει τους προεδρεύοντες των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας και άλλους υψηλόβαθμους δικαστές, οι οποίοι θα κληθούν να εκδώσουν την τελική απόφαση που θα κλείσει τη διαδικασία των αναδρομικών για το συγκεκριμένο διάστημα.

Η έκδοση αυτής της απόφασης αναμένεται να κλείσει ένα κεφάλαιο δικαστικών διαδικασιών που κράτησε αρκετά χρόνια και εν μέσω μιας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας για τη χώρα. Οι συνταξιούχοι που προσέφυγαν στα δικαστήρια έδωσαν μια μακρά δικαστική μάχη για να διεκδικήσουν τα χρήματα που έχασαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, και η τελική απόφαση θα είναι καθοριστική για το μέλλον αυτών των δικαιούχων, αλλά και για τη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση απέναντι στα οικονομικά ζητήματα που αφορούν τους συνταξιούχους και τις δημόσιες δαπάνες στο μέλλον.