Μόλις χθες ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανάρτησε στο Twitter ένα μήνυμα στο οποίο αναφέρει ότι αυτές τις μέρες που είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι θα πρέπει να φροντίζουμε τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία.
Μάλιστα παραπέμπει σε μια σειρά από οδηγίες που αφορούν την ψυχική διαχείριση της επιδημίας στον γενικό πληθυσμό και εκπόνησε η Α’ Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τι λένε όμως αυτές οι οδηγίες;
Πρόκειται καταρχάς για ένα αναλυτικό κείμενο που έχουν επιμεληθεί υπό τη διεύθυνση του καθηγητή κ. Χ. Παπαγεωργίου οι συνεργαζόμενοι με τη Σχολή, Αγγελική Μπράβου, Κατερίνα Μαδούρου, Γεωργία Βασιλείου και Φραγκίσκος Γονιδάκης. Ας πούμε το κείμενο αναλυτικά καθώς αν μη τι άλλο θα μας βοηθήσει αυτές τις ημέρες του εγκλεισμού στις οικίες μας.
- Βοήθεια στην αναγνώριση κι αποδοχή συναισθημάτων για την ομαλοποίηση των συναισθηματικών αντιδράσεων («Αναγνωρίστε στον εαυτό σας ότι βιώνετε ένα σοβαρό και ακραίο στρεσογόνο γεγονός και ότι θα ακολουθήσουν κάποιες συναισθηματικές αντιδράσεις. Έχετε κάθε δικαίωμα στο συναίσθημα και επιτρέψτε στον εαυτό σας να αισθανθεί θλίψη ή οποιοδήποτε αρνητικό συναίσθημα. Όμως, θυμηθείτε τις δυνάμεις και τις ικανότητες που διαθέτετε για να ανταπεξέλθετε στη δύσκολη αυτή στιγμή.»)
- Παρατήρηση κι αναγνώριση συμπτωμάτων στρες, ψυχικής δυσφορίας κι επικίνδυνων συμπεριφορών υγείας προς τον εαυτό σας και προς τους οικείους σας → απόκτηση επίγνωσης για τη κατάσταση της ψυχικής σας υγείας κι αποτροπή επιδείνωσης.
- Ψυχοεκπαίδευση σε συγκεκριμένες στρατηγικές/δεξιότητες μείωσης της δυσφορίας, όπως διαφραγματική αναπνοή, χαλάρωση, χρήση κρύου νερού, μέσα από κείμενα με αναλυτικές οδηγίες ή/και οπτικοακουστικό υλικό στο διαδίκτυο
- Βασικές δεξιότητες πρακτικής στην αυτοεπικέντρωση (mindfullness) μέσα από μικρής διάρκειας ασκήσεις που υπάρχουν διαθέσιμες στο διαδίκτυο
- Προετοιμασία ενός σχεδίου δράσης/έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο.
- Επικοινωνία κι έκφραση συναισθημάτων και ανησυχιών σε αγαπημένα πρόσωπα και άτομα εμπιστοσύνης.
- Kινητοποίηση με προγραμματισμό δραστηριοτήτων μέσα στην ημέρα για την αύξηση των θετικών συναισθημάτων: προσπάθεια για την ένταξη ευχάριστων δραστηριοτήτων μέσα στην αλλαγμένη καθημερινότητα.
- Προσπάθεια δημιουργίας και διατήρησης μιας καθημερινής ρουτίνας χωρίς απαιτητικό κι αγχώδη τρόπο.