Χημικές ουσίες που βρίσκονται σε προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά κατηγορούνται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής.
Μια χημική ουσία που βρέθηκε σε εκατοντάδες αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά –μεταξύ των οποίων αποσμητικά, σαμπουάν, πλαστικά μπουκάλια νερού, κονσέρβες- μπορεί να διπλασιάσουν τον κίνδυνο μιας γυναίκας να αποβάλλει, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Οι ερευνητές τόνισαν ότι οι έγκυοι θα πρέπει να αποφεύγουν τις τροφές από κονσέρβες, να μην ζεσταίνουν το φαγητό τους σε πλαστικά δοχεία, ακόμα και να μην ακουμπάνε τις αποδείξεις.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Stanford της Καλιφόρνια ανακάλυψαν ότι οι έγκυοι με τα υψηλότερα επίπεδα της χημικής ουσίας δισφαινόλη Α (BPA) στο αίμα τους είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες να αποβάλλουν.
Η επικεφαλής της έρευνας, δρ. Ruth Lathie, δήλωσε: «Μέχρι να υπάρξουν περαιτέρω έρευνες, γυναίκες με ανεξήγητες αποβολές θα πρέπει να αποφεύγουν την έκθεσή τους στη δισφαινόλη Α, προκειμένου να μειώσουν έναν πιθανό κίνδυνο».
«Αποφύγετε οτιδήποτε σχετίζεται με το μαγείρεμα και το ζέσταμα σε πλαστικά σκεύη, καθώς οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από το πλαστικό είναι περισσότερες όταν βρίσκονται σε υψηλές θερμοκρασίες», προειδοποιεί η δρ. Lathie.
Σε άλλη έρευνα, το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού έλεγξε τα στοιχεία 501 ζευγαριών που προσπαθούσαν να συλλάβουν την περίοδο 2005-2009. Ζητήθηκε από τα ζευγάρια να δώσουν δείγμα ούρων, προκειμένου να μετρηθούν τα επίπεδα BPA και φθαλικών ενώσεων –ένα άλλο είδος χημικής ουσίας που χρησιμοποιείται στην παραγωγή πλαστικού.
Οι μελετητές βρήκαν ότι ο κίνδυνος έφτανε το 80% όταν οι έγκυες γυναίκες έρχονταν σε επαφή με BPA. Επιπλέον, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα υψηλά επίπεδα φθαλικών ενώσεων επηρεάζουν τη γονιμότητα των ανδρών, αλλά όχι των γυναικών. Ζευγάρια, όπου ο σύντροφος παρουσίαζε υψηλά επίπεδα φθαλικών ενώσεων, αντιμετώπιζαν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο να μην συλλάβει η γυναίκα.
Η δρ. Linda Giudice, πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας για την Αναπαραγωγική Ιατρική τονίζει: «Οι χημικές αυτές ουσίες είναι αιτία ανησυχίας για όλους μας».
Η δισφαινόλη Α (ΒPA) βρίσκεται μεταξύ άλλων σε πλαστικά μπουκάλια νερού, κονσέρβες, γυαλιά ηλίου και αποδείξεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι καλύτερες πηγές BPA είναι τροφές και ποτά, καθώς η χημική ουσία απελευθερώνεται από τα πλαστικά ή τις κονσέρβες και επηρεάζει τα τρόφιμα που είναι αποθηκευμένα μέσα. Φθαλικές ενώσεις υπάρχουν σε βερνίκια νυχιών, make up, αποσμητικά, αρώματα, σαμπουάν και after shave.
Πηγή: vita.gr