Βασικός σύμμαχος για τη μακροζωία φαίνεται πως είναι το τρέξιμο σύμφωνα με μια νέα διεθνή μελέτη που έδειξε ότι δεν έχει σημασία αν τρέχει κανείς πολύ ή λίγο, αρκεί να τρέχει, καθώς έτσι μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Στην έρευνα συμμετείχε και ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής Εμμανουήλ Σταματάκης της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ζέλικο Πέντισιτς του Πανεπιστημίου Βικτώρια της Μελβούρνης στην Αυστραλία, που έκαναν τη δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό αθλητιατρικής «British Journal of Sports Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για 14 έρευνες από διάφορες χώρες, που αφορούσαν συνολικά 232.150 ανθρώπους, η υγεία των οποίων είχε παρακολουθηθεί για πέντε έως 35 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων σχεδόν 26.000 άτομα.
Η μελέτη (μετα-ανάλυση) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το συχνό τρέξιμο -ανεξαρτήτως διάρκειας- σχετίζεται και στα δύο φύλα κατά μέσο όρο με μείωση κατά 27% του κινδύνου πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με όσους δεν τρέχουν καθόλου. Ειδικότερα για το θάνατο από καρδιαγγειακά αίτια ο κίνδυνος είναι μειωμένος κατά 30%, ενώ από καρκίνο κατά 23% μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ακόμη και μικρές δόσεις τρεξίματος, για παράδειγμα έως μια φορά την εβδομάδα, με διάρκεια λιγότερα από 50 λεπτά τη φορά και με ταχύτητα κάτω των οκτώ χιλιομέτρων την ώρα, αυξάνουν την πιθανότητα μακροζωίας. Αν περισσότεροι άνθρωποι έπαιρναν την απόφαση να αρχίσουν να τρέχουν -όχι κατ’ ανάγκη γρήγορα- τότε θα υπήρχαν σημαντικά οφέλη για την υγεία του πληθυσμού και για το προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με τους ερευνητές.