Εξελικτικοί βιολόγοι επιστρατεύτηκαν αυτή τη φορά για να εξηγήσουν τα πώς και τα γιατί του γυναικείου οργασμού.
Οι ερευνητές αποφάσισαν να ελέγξουν την επικρατούσα θεωρία κατά την οποία ο γυναικείος οργασμός αντιπροσωπεύει μια εξελικτική προσαρμογή του μηχανισμού που συναντάται και σε άλλα ζώα, εκεί που το σεξ διευκολύνει δηλαδή την ωορρηξία.
Και για πρώτη ποτέ φορά εντοπίστηκαν ενδείξεις που να την υποστηρίζουν, αν και τα αποτελέσματα απέχουν πολύ από το να είναι αποφασιστικά.
Ο γυναικείος οργασμός περιλαμβάνει λοιπόν μια πληθώρα νευρολογικών μηχανισμών, αποτελώντας ένα σύνθετο φαινόμενο που είναι σχεδόν απίθανο να εξελίχθηκε τυχαία. Η επιστήμη ξέρει ωστόσο πως ο γυναικείος οργασμός δεν είναι απαραίτητος για τη σύλληψη, όχι τουλάχιστον με τον καθοριστικό τρόπο του αντρικού οργασμού.
Οι εξελικτικοί βιολόγοι υποθέτουν λοιπόν ότι ο γυναικείος οργασμός είναι μια στρατηγική που διευκολύνει την τεκνοποίηση: περισσότεροι οργασμοί σημαίνουν και περισσότερη όρεξη για σεξ, άρα και μεγαλύτερες πιθανότητες για σύλληψη.
Και με τη γέννα να γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη και επώδυνη για τον Homo sapiens, ο πρώτος άνθρωπος χρειαζόταν προφανώς περισσότερα κίνητρα για να προβεί σε μια πράξη που απειλούσε ακόμα και τη ζωή του.
Αυτά μας λέει η Mihaela Pavlicev του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι αναζητώντας τις βαθιές εξελικτικές ρίζες του γυναικείου οργασμού. Και κοίταξε στα κουνέλια. Υπάρχουν βλέπετε εκεί έξω ζώα που μεγιστοποιούν την αναπαραγωγική αποτελεσματικότητα αποδίδοντας ωάρια μόνο μετά το σεξ. Χρησιμοποιούν δηλαδή τη συνουσία ως έναυσμα της ωορρηξίας.
Κάτι που μας λέει η Pavlicev ότι έχει νόημα: γιατί να σπαταλάς όλη αυτή τη βιολογική προσπάθεια να φτιάξεις ένα ωάριο αν δεν υπάρχει κανείς να το γονιμοποιήσει; Και τα κουνέλια είναι εδώ ξεφτέρια, με την ικανότητά τους να αναπαράγονται με αυτόν τον τρόπο να μην είναι απλώς υπερεπιτυχημένη, αλλά και θρυλική.
Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», οι ερευνητές χορήγησαν στα κουνέλια φλουοξετίνη, έναν εκλεκτικό αναστολέα της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης που γνωρίζει η επιστήμη ότι εμπλέκεται στον ανθρώπινο οργασμό.
Η Pavlicev βρήκε πως αυτά τα κουνέλια ήταν κατά 30% πιθανότερο να αποδώσουν ωάρια μετά τη συνουσία. Τα αποτελέσματά της μελέτης επιβεβαιώνουν πως είναι ουσιαστικά ο ίδιος μηχανισμός που στις γυναίκες το σεξ παράγει οργασμούς και στα κουνέλια ωάρια.