Αποτελεί κυρίως αισθητικό πρόβλημα. Μην σας ξεγελά όμως γιατί ενδέχεται και να συνδέονται με μικρής βαρύτητας τοπικά συμπτώματα όπως κνησμό, αίσθημα καψίματος, αίσθημα βάρους ή και ελαφρύ πόνο.
Το γεγονός ότι φλεβίτιδα εμφανίζει το 50% των ενηλίκων, ενώ στις μεγαλύτερες γυναίκες το ποσοστό φθάνει στο εξαιρετικά υψηλό 80%, δεν είναι αρκετό να σας παρηγορήσει.΄Οπως βέβαια και να έχει ,το σίγουρο είναι ότι εσείς δεν πρέπει να έχετε πλέον φλεβίτιδα.
Η διάγνωση
Η διάγνωση της φλεβίτιδας είναι εύκολη καθώς είναι εμφανής. Όμως μια ολοκληρωμένη κλινική εξέταση δεν αρκεί να περιορίζεται μόνο εκεί. Η σωστή και ολοκληρωμένη εξέταση περιλαμβάνει λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού ώστε να αναζητηθούν τυχόν αίτια που υποκρύπτουν ασθένειες ή παθολογικές καταστάσεις. Επίσης είναι απαραίτητη η διενέργεια υπερηχογραφικής μελέτης τουλάχιστον του φλεβικού συστήματος καθότι σε ένα ποσοστό 10 – 15% συνυπάρχει και φλεβική ανεπάρκεια σε μεγαλύτερα φλεβικά στελέχη, των οποίων η αντιμετώπιση προηγείται. Εφόσον δεν ανευρεθεί φλεβική ανεπάρκεια σε μεγαλύτερα φλεβικά στελέχη, ή αν έχει ήδη αντιμετωπισθεί, τότε προχωράμε στη διερεύνηση και το σχεδιασμό της θεραπείας της φλεβίτιδας. Υπάρχουν αρκετά βοηθήματα ώστε η διερεύνηση και ο σχεδιασμός της θεραπείας να γίνονται είναι όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένα.
Η θεραπεία
Η σκληροθεραπεία είναι η απολύτως ενδεδειγμένη μέθοδος αντιμετώπισης της φλεβίτιδας. Στην επέμβαση γίνεται έγχυση ειδικών σκληρυντικών ουσιών με αποτέλεσμα οι πάσχουσες φλέβες να μετατρέπονται σε ινώδεις χορδές.
Η επίδραση των σημερινών φαρμάκων είναι άμεση, αλλά το συνολικό αποτέλεσμα της διαδικασίας γίνεται αντιληπτό μετά από 4 ως 6 εβδομάδες. Αυτός είναι ο λόγος που οι συνεδρίες στην ίδια περιοχή πρέπει να απέχουν χρονικά μεταξύ τους.
Προσέξτε όμως και κάτι ακόμα… Υπάρχει Ευρωπαϊκή Οδηγία που συστήνει να μην υπάρχει έκθεση στον ήλιο για τουλάχιστον 15 ημέρες μετά την τελευταία συνεδρία σκληροθεραπείας.
Και μετά την αντιμετώπισή τους, τι;
Μετά την επιτυχή αντιμετώπιση κάθε φλεβικής πάθησης καλό είναι να ενημερώνεται κανείς για όσα πρέπει να προσέχει , ανάλογα με το ιστορικό του. Οδηγίες για αποφυγή συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, ελαφρές ασκήσεις, οδηγίες διατροφής,πρέπει να δίνονται εξειδικευμένα και να καθορίζεται ένα σχήμα περιοδικών εξετάσεων. Για του λόγους αυτούς είναι πολύ σημαντικό και το μετά…
Αυτό το άρθρο γράφτηκε με τη συνεργασία του αγγειοχειρουργού Αθανασίου Σιαφάκα, επιστημονικού υπευθύνου του Κέντρου Φλεβικών Παθήσεων VeinCenter.gr. Ο Αθανάσιος Σιαφάκας είναι στρατιωτικός Ιατρός, εκ των κορυφαίων στην αντιμετώπιση φλεβικών παθήσεων αγγειοχειρουργός στην Ελλάδα, με ειδική πολύχρονη εμπειρία στη διάγνωση και την εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων. Eίναι επιπλέον ο επίσημος εκπαιδευτής ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων (όπως αγγειοχειρουργών, πλαστικών, δερματολόγων) στην εφαρμογή σκληροθεραπείας στην Ελλάδα και την Κύπρο, για λογαριασμό του #1 παγκοσμίως φαρμάκου.