H απώλεια της στύσης είναι κάτι που συμβαίνει στους περισσότερους άντρες καποια φορά στη ζωή τους και πρόκειται για μια ιδιαίτερα επώδυνη εμπειρία μιας και απογοητεύονται πιστεύοντας πως «θίγεται» ο ανδρισμός τους ενώ οι σεξουαλικές επιδόσεις τους τίθενται υπό αμφισβήτηση.
Η απώλεια της στύσης περιγράφεται ως μια ιδιαίτερα αμήχανη στιγμή. Τις περισσότερες φορές ο άνδρας σκέφτεται πως θα συμβεί και την επόμενη φορά που θα κάνει σεξ ενώ πολλές φορές η ερωτική «αποτυχία» συνοδεύεται από συναισθήματα όπως θυμός, απογοήτευση, στεναχώρια, ντροπή και πολλών ενοχών. Όλα αυτά ίσως οδηγήσουν σε ένα φαύλο κύκλο μιας και το στρες που προκαλείται μόνο καλό δεν είναι για την ερωτική επαφή αφού επηρεάζει κάθε ανθρώπινο οργανισμό σε βιολογικό επίπεδο. Ο φόβος μήπως πάλι συμβεί κάτι ανάλογο μπορεί να αποτρέψει την επίτευξη στύσης, ξανά και ξανά. Κάποιες φορές ο άνδρας αποφεύγει τις ερωτικές επαφές μη τυχόν και βρεθεί σε μια κατάσταση που θα τον «εκθέσει» στα μάτια της συντρόφου του ή της ερωτικής παρτενέρ του.
Όσο περίεργο και αν ακούγεται, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μπορεί να αποφεύγουν την επίσκεψη σε έναν ειδικό προκειμένου να δώσουν λύση στο πρόβλημά τους, δυστυχώς τα ταμπού είναι πολλά ακόμα και σήμερα. Ο ιατρός είναι εκείνος που μπορεί να κάνει τη διάγνωση σε κάθε περίπτωση και να καταλάβει αν πρόκειται για οργανικό ή καθαρά ψυχολογικό θέμα. Μόνο αυτός μπορεί να διακρίνει αν μιλάμε για «άγχος επίδοσης» στο σεξ.
Το άγχος αυτό μπορεί να ταλαιπωρήσει έναν άνδρα για αρκετό χρονικό διάστημα. Όπως αναφέρουν οι μελέτες του Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων της Θεσσαλονίκης, «ακόμη και στους πιο ώριμους και συγκροτημένους άντρες φαίνεται να υπάρχουν βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις που λένε ότι πρέπει πάντα να έχουν στύση, ανεξάρτητα από τις συνθήκες και πως πρέπει πάντα να ικανοποιούν τις σεξουαλικές ανάγκες της συντρόφου τους. Πεποιθήσεις σαν και αυτές αποτελούν πρόσφορο έδαφος, για να δημιουργηθεί και να συντηρηθεί το άγχος επίδοσης».
Οι ειδικοί σεξολόγοι μπορούν να αντιμετωπίσουν το άγχος επίδοσης με εξαιρετική επιτυχία, να καταλάβουν αν τα αίτια είναι οργανικά ή ψυχολογικά και στην τελευταία περίπτωση να συστήσουν μια ψυχο-σεξουαλική αντιμετώπιση που θα λάβει υπόψη της και το ρόλο της γυναίκας μέσα σε μια σχέση. Το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο αντιμετωπίζεται το άγχος επίδοσης πολύ συχνά αναφέρεται ως αρκετά σύντομο.