Το Πάσχα, όπως αναφέρεται και στη Βίβλο, σημαίνει «προσπερνώ». Στη διατροφή των Ορθόδοξων Χριστιανών ακόμα και στη διατροφή σημαίνει «προσπέραση» ή καλύτερα «πέρασμα».

Πέρασμα από τη νηστεία και την αποφυγή κρέατος στην υπερπληθώρα. Μετά τη «λιτότητα» και την ισχνή παρουσία ζωικών λιπαρών κατά την περίοδο της Νηστείας, γι’ άλλους πολυήμερη και γι’ άλλους ολιγοήμερη, μεταβαίνουμε στο τραπέζι της Ανάστασης και του Πάσχα, με τον πλούτο ζωικού λίπους και πρωτεΐνης.

Πρόκειται για ένα «πέρασμα» που έχει και συνέπειες, όπως είναι η δραματική αύξηση, κατά τις μέρες του Πάσχα, της προσέλευσης στα εξωτερικά ιατρεία για καρδιαγγειακά και γαστρεντερολογικά περιστατικά.

Επομένως καλό είναι να ακολουθήσετε μερικές (ή και όλες) από τις παρακάτω συμβουλές στο πασχαλινό τραπέζι:

Τρώτε «συγκεντρωμένα»: Πρόκειται για μια κακή συνήθεια το «τσιμπολόγημα» στα όρθια πάνω από τον οβελία. Αν θέλετε να φάτε, καθίστε στο τραπέζι.

Προτιμήστε κατσίκι αντί για αρνί, καθώς έχει λιγότερο λίπος.

Φρόνιμο είναι να συνοδεύσετε το κρέας με άφθονη σαλάτα. Οι σαλάτες «προάγουν» το αίσθημα κορεσμού, είναι υγιεινές λόγω του πλούτου τους σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, δεν έχουν πολλές θερμίδες (αν είναι απλές χωρίς σως ντρέσιγκ). Έτσι, στο ίδιο πιάτο βάλτε άφθονη σαλάτα και αν χρειαστεί ξαναβάλτε.

Αποφύγετε το ψωμί: Πρόκειται για έξτρα θερμίδες χωρίς νόημα, από τη στιγμή που το έχετε μάλλον τιμήσει αρκετά μέσα στη νηστεία.

Τρώτε αργά για τη διευκόλυνση της πέψης, αλλά και για να χορτάσετε πιο γρήγορα.

Πίνετε άφθονο νερό (8-10 ποτήρια): Σε μέρες εκτός ρουτίνας συνήθως η λήψη του νερού υποβαθμίζεται, όμως είναι ακόμα πιο κρίσιμη γιατί βοηθά στην καλύτερη πέψη, αλλά και στη δημιουργία αισθήματος κορεσμού.

Μην αλατίζετε το φαγητό σας. Το αρνί και τα εδέσματα, είναι συνήθως ήδη «υπεραλατισμένα».

Επειδή τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν θερμίδες χωρίς θρεπτική αξία καλό είναι να προσέξετε την κατανάλωσή τους. Προτεινόμενο ποτό είναι το κρασί ή και η μπύρα. Μην καταναλώνετε αλκοόλ πριν από το γεύμα καθώς μπορεί να σας «ανοίξει» την όρεξη.

Γλυκό; Πρέπει να το καταναλώσετε; Μήπως δεν έχει γίνει σωστός σχεδιασμός και είστε ήδη υπερπληρωμένοι; Αν ισχύει κάτι τέτοιο αποφύγετέ το.

Πάντως, επειδή είναι μια μέρα (άντε δύο) καθιερώστε την παρασκευή λιγότερο θερμιδογόνων γλυκών, όπως γιαουρτόγλυκο, ζελέ με κρέμα και φρέσκα φρούτα, μπουκίτσες γλυκών, 1 λεπτή φέτα τσουρέκι.

Δείτε στον παρακάτω πίνα πόσες θερμίδες, λίπος και χοληστερίνη περιέχουν τα πασχαλινά εδέσματα….

ΠΙΑΤΑ    ΘΕΡΜ.(Kcal)                 ΛΙΠΟΣ(γρ)                      ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ(mg)
1  πιάτο μαγειρίτσα (300 γρ.) 624 43       570
1 αυγό 80 5 215
2 κουτ. τζατζίκι (πλήρες γιαούρτι)    75 7 7
1 κομμάτι τυρί φέτα (50 γρ.) 125  11 35
Πατάτες φούρνου (200γρ) 285 12 0
Τηγανητές πατάτες (200γρ)                    430 21 0
1 κομμάτι κοκορέτσι (100 γρ.) 157 9 107
Ψητό αρνί μπούτι
(100 γρ.):
     
– με πέτσα 316 26 110
– χωρίς πέτσα 191 8 65
Ψητό αρνί ωμοπλάτη
 (100 γρ.):
     
– με πέτσα 316 26 110
– χωρίς πέτσα 196 11 78
Ψητό κατσίκι μπούτι
(100 γρ.):
     
– με πέτσα 186 5,7 81,9
– χωρίς πέτσα 133 2,5 53,3
Ψητό κατσίκι ωμοπλάτη (100 γρ.):      
– με πέτσα 220 8,4 90
– χωρίς πέτσα 137 3,5 64

Πηγή: mednutrition.gr