Δύο αδέλφια γιατροί από τη Θεσσαλονίκη, ιδιοκτήτες ιδιωτικής κλινικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μία γραμματέας της ίδιας κλινικής και δύο ιδιοκτήτες φαρμακευτικών εταιρειών, είναι μεταξύ των συλληφθέντων, ως μέλη του οργανωμένου κυκλώματος που εισήγαγε στην Ελλάδα και διακινούσε σε ιατρικά κέντρα παράνομα φάρμακα και σκευάσματα εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Σύμφωνα με τις αρχές, το κύκλωμα, παράλληλα, είχε στήσει «φάμπρικα» με αγορά φαρμάκων από την Ελλάδα, τα οποία πωλούνται πολύ ακριβά στο εξωτερικό και τα εξήγαγαν μέσω μιας εικονικής εταιρείας στη Βουλγαρία, ενώ έπαιρναν ωάρια από κοπέλες από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, εκμεταλλευόμενοι τη δεινή οικονομική τους θέση, δίνοντάς τους ως αμοιβή 1.000 ευρώ, και τα εμφύτευαν σε γυναίκες που κατέφευγαν στην κλινική για εξωσωματική γονιμοποίηση.
Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 11 άτομα, ηλικίας από 37 έως 60 ετών, ενώ φέρονται ως εμπλεκόμενα άλλα δύο άτομα, 51 και 57 ετών. Όμως, από την αστυνομία εκτιμάται ότι έχουν εμπλοκή τουλάχιστον ακόμη 10 άτομα, για τα οποία δεν έχουν προκύψει στοιχεία.
Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα, της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίας, της νομοθεσίας που αφορά την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε συνδυασμό με την εμπορία ανθρώπων (οργάνων), της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης και της πλαστογραφίας.
Η υπόθεση εξιχνιάστηκε μετά από έρευνες περίπου έξι μηνών, από τη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ.
Στο εξάμηνο αυτό, σύμφωνα με ανακοινώσεις που έκαναν, σήμερα, ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχος Δημήτρης Γεωργατζής και ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΣΔΟΕ, Θόδωρος Φλαράτος, υπολογίζεται ότι ο τζίρος από την παράνομη δράση του κυκλώματος ξεπερνά τα 20.000.000 ευρώ, ενώ, ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη ο οικονομικός έλεγχος.
Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται τον περασμένο Οκτώβριο, όταν διαπιστώθηκε η αγορά ακριβών φαρμάκων από φαρμακείο στην Πελοπόννησο, τα οποία έφυγαν για το εξωτερικό. Στο πλαίσιο των ερευνών πραγματοποιήθηκαν ευρείας κλίμακας, παράλληλες και συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις, σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ Περιφέρειας Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Νοτίου Αιγαίου, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκης και τη Ρόδο. Συνολικά, έγιναν έρευνες σε περίπου 250 φαρμακεία, σε φαρμακαποθήκες και ιδιωτικά ιατρικά κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργατζής, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι τα μέλη του κυκλώματος αγόραζαν φάρμακα εξωσωματικής γονιμοποίησης στην Τουρκία, τα εισήγαγαν λαθραία στην Ελλάδα και αφού τα αποθήκευαν στη συνέχεια τα πωλούσαν σε ιδιωτικές κλινικές της χώρας, χωρίς την καταβολή νόµιµων φόρων, τελών, δασμών ή άλλων επιβαρύνσεων και χωρίς την έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).
Παράλληλα, αγόραζαν φαρμακευτικά σκευάσματα από φαρμακεία, χωρίς την έκδοση νόµιµων παραστατικών-τιμολογίων, τα οποία στη συνέχεια διακινούσαν εικονικά μεταξύ φαρμακαποθηκών, µε την έκδοση εικονικών τιμολογίων. Τα φάρμακα αυτά τα εξήγαγαν από τη χώρα και τα πωλούσαν στη φαρμακαποθήκη της Βουλγαρίας. Μέρος αυτών των φαρμακευτικών σκευασμάτων χορηγήθηκαν σε ενέσιµη μορφή σε δεκάδες υποψήφιες «δότριες ωαρίων», κυρίως στην Θεσσαλονίκη.
Τα άλλα φάρμακα, η αξία των οποίων είναι πολύ υψηλή και τους εξασφάλιζε υψηλά περιθώρια κέρδους, από το λιανεμπόριο (φαρμακεία), τα αγόραζαν χωρίς παραστατικά και τα εξήγαγαν στην συνεργαζόµενη φαρμακαποθήκη της οργάνωσης, στη Βουλγαρία.
Για να προσδώσουν νοµιµοφάνεια στην κατοχή των συγκεντρωθέντων φαρμάκων, εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια, από εταιρεία που βρίσκεται στα Μέγαρα Αττικής και στη συνέχεια, µέσω άλλης φαρμακευτικής εταιρείας που βρίσκεται στην Αθήνα, τα εξήγαγαν στη φαρμακαποθήκη της Βουλγαρίας.
Πρόσφατα προέβησαν και στην κατάρτιση πλαστού Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας, που έφερε φωτογραφία µέλους της οργάνωσης, με το οποίο συνέστησαν εικονική εταιρία, προκειμένου αυτή να εκδίδει τιμολόγια για τα φάρμακα που προορίζονταν για παράνομη εξαγωγή.
Σε έρευνες που έγιναν χθες το πρωί, στην ιδιωτική κλινική βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 340 σκευάσματα φαρμάκων και το χρηματικό ποσό των 50.000 ευρώ.
Επιπλέον, στην κατοχή μελών της οργάνωσης, μεταξύ άλλων, κατασχέθηκαν σημαντικές ποσότητες φαρμακευτικών σκευασμάτων, η αξία των οποίων ξεπερνά τις 136.000 ευρώ. Τα σκευάσματα αυτά τα είχαν αγοράσει σε τιμές λιανικής από φαρμακεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Ρόδου χωρίς την έκδοση παραστατικών και προορίζονταν να διατεθούν προς πώληση παράνομα στο εξωτερικό, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο μεγάλα περιθώρια κέρδους.
Σε ό,τι αφορά το κατά πόσον ήταν ασφαλή τα φάρμακα που διακινούσε το κύκλωμα, οι εκπρόσωποι των διωκτικών αρχών λένε ότι αυτό θα διαπιστωθεί από την ανάλυση που γίνεται στο Γενικό Χημείο του Κράτους.
Ο διευθυντής του ΣΔΟΕ, Θ. Φλωράτος, ανέφερε ότι έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 250 φαρμακεία και τέσσερις μεγάλες φαρμακαποθήκες, ενώ, έχει ξεκινήσει άνοιγμα λογαριασμών όλων των εμπλεκομένων και θα ακολουθήσει φορολογικός έλεγχος και όλη η δραστηριότητά τους στην Ελλάδα και ενδεχομένως στο εξωτερικό.