Στο δρόμο βγαίνουν σήμερα τα μέλη του Συλλόγου Παρκινσονικών Ασθενών και Φίλων Βορείου Ελλάδος προκειμένου να ενημερώσουν την κοινωνία σχετικά με τη νόσο, με αφορμή την 11η Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ασθένειας του Πάρκινσον.
Οι ασθενείς θα συγκεντρωθούν στο άγαλμα του Βενιζέλου στις 16.30 και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία κατά μήκος της Αριστοτέλους, μέχρι το σημείο στο οποίο είναι στημένο το περίπτερο όπου θα ενημερώνουν το κοινό.
Περίπου 6,3 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τη νόσο του Πάρκινσον και ο αριθμός αυτός υπολογίζεται ότι θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στις περισσότερες περιπτώσεις η νόσος εμφανίζεται στην ηλικία των 50-60 ετών ενώ η συχνότητά της αυξάνει με την ηλικία και προσβάλλει το 1% – 2% όλων όσοι είναι άνω των 65 ετών.
Αυτό το γεγονός καθιστά την Πάρκινσον μία από τις τέσσερις πιο συνηθισμένες νευροεκφυλιστικές νόσους των ηλικιωμένων και την κατατάσσει στη δεύτερη θέση μετά τη νόσο του Alzheimer. Όμως, στο περίπου 10% των ασθενών η διάγνωση γίνεται πριν από τα 50 έτη. Υπάρχει και η νεανική μορφή της νόσου, που εμφανίζεται σε άτομα κάτω των 40 ετών, που αποτελούν και το 5-10% του συνολικού αριθμού των ατόμων με Πάρκινσον.
Η νόσος του Πάρκινσον είναι μία χρόνια εκφυλιστική νευρολογική διαταραχή, που επηρεάζει κυρίως την κίνηση. Λέγοντας νευροεκφυλιστική διαταραχή εννοούμε ότι κάποια από τα νευρικά κύτταρα, που παράγουν μία χημική ουσία, την ντοπαμίνη, η οποία σχετίζεται με την κίνηση, πεθαίνουν γρηγορότερα, με αποτέλεσμα να χάνεται σταδιακά η αρμονία στην κίνηση.
Η ακριβής αιτία δεν είναι μέχρι σήμερα γνωστή. Συνήθως αρχίζει με ένα τρέμουλο στο ένα χέρι. Αργότερα εμφανίζονται κι άλλα κινητικά συμπτώματα, όπως η βραδύτητα και η δυσκαμψία στις κινήσεις, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται κάθε πτυχή της καθημερινότητας του ασθενούς.
Η ισορροπία και στάση του σώματος μπορεί να επιδεινωθούν με την πρόοδο της νόσου. Ενδέχεται να υπάρχουν και άλλες δυσκολίες, οι οποίες δεν σχετίζονται με κίνηση, όπως ο πόνος, οι διαταραχές του ύπνου και η κατάθλιψη – γνωστά και ως μη κινητικά συμπτώματα. Η δυσκολία στην επικοινωνία είναι συχνή επειδή επηρεάζονται με τον καιρό η ομιλία, η γλώσσα του σώματος και η γραφή.
Η ετήσια ευρωπαϊκή δαπάνη για την ασθένεια υπολογίζεται στα 13,9 εκατομμύρια ευρώ κι εφόσον ο πληθυσμός συνεχίσει να ζει περισσότερο, αυτό το κόστος εξακολουθεί να αυξάνει δραματικά, ιδιαίτερα στα τελευταία στάδια της νόσου, στα οποία η επιβάρυνση του κόστους είναι μεγαλύτερη.
Στην Ελλάδα, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Παρκινσονικών Ασθενών και Φίλων Βορείου Ελλάδος Γιάννης Κανονίδης,οι πάσχοντες από Πάρκινσον πληρώνουν 10% συμμετοχή για να αγοράσουν τα φάρμακά τους και επειδή είναι ακριβά, το ποσό της συμμετοχής ανέρχεται στα 100 – 200 ευρώ.
«Το ποσό αυτό πολλές φορές αδυνατούν να το καταβάλουν, ενώ πολλοί δεν μπορούν να κάνουν τις φυσιοθεραπείες τους γιατί το κόστος δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο Σύλλογος, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, έχει εξασφαλίσει για τα μέλη του ομαδικές φυσιοθεραπείες δύο φορές την εβδομάδα, έναντι 40 ευρώ το μήνα, αλλά ακόμη κι αυτό το ποσό δεν μπορούν να το πληρώνουν» ανέφερε ο κ. Κανονίδης.