Σαφής συσχέτιση της στοματικής μας υγείας με παθήσεις του αναπνευστικού, όπως οι βρογχίτιδες και η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, προκύπτει μέσα από μια σειρά μελετών.
Συμπτώματα, λοιπόν, όπως ο έντονος βήχας, η αναπνευστική δυσχέρεια, το σφίξιμο στο στήθος και η αυξημένη έκκριση πτυέλων θα πρέπει να μας βάλουν σε υποψίες για κακή στοματική υγεία που,προφανώς, έχει άμεση σχέση με την παθολογία του αναπνευστικού.
Οι φλεγμονές του στόματος και οι χρόνιες νόσοι των ούλων όπως η περιοδοντίτιδα φαίνεται πως λειτουργούν ως εστία μόλυνσης για το αναπνευστικό. Τα αναερόβια μικρόβια που αναπτύσσονται στα ούλα ενός ατόμου με περιοδοντίτιδα φαίνεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη μιας πνευμονίας.
Οι περιοδοντικοί θύλακοι στο στόμα του ασθενούς αποτελούν πολύ καλό καταφύγιο για τέτοιου είδους μικρόβια. Κατά τη διάρκεια του ύπνου εισροφώνται στοματικά υγρά που περιέχουν υπεύθυνα για λοιμώξεις του αναπνευστικού βακτήρια. Η επικοινωνία της στοματικής κοιλότητας με ολόκληρο το αναπνευστικό διευκολύνει την εγκατάσταση λοίμωξης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διάφορες πνευμονικές λοιμώξεις είναι σημαντικά πιο δύσκολο να ιαθούν σε άτομα με κακή στοματική υγεία. Γι’ αυτό τονίζεται ότι η στοματική υγεία των ευπαθών σε πνευμονίες κοινωνικών ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι, θα πρέπει να είναι άριστη.
Η καλή υγεία ολόκληρου του στόματος, δοντιών και ούλων, είναι απλή υπόθεση για όλους μας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να φροντίζουμε να τηρούμε τις οδηγίες στοματικής υγιεινής του οδοντιάτρου μας καθημερινά μετά τα γεύματα και να υποβαλλόμαστε σε ένα οδοντιατρικό check-up ανά 6 μήνες. Τα οφέλη είναι πολλαπλά, καθώς το στόμα ως πύλη εισόδου του οργανισμού θα πρέπει να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση υγείας.
Πηγή: healthpress.gr