Ίσως είναι δυνατό να επιβραδυνθούν οι απώλειες και τα κενά της μνήμης που παρουσιάζονται με την ηλικία, εάν δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στον καλής ποιότητας ύπνου, υποστηρίζουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.
Η έρευνά τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Neuroscience αποκαλύπτει μια στενή σχέση ανάμεσα στον εγκέφαλο που γερνάει, τον βαθύ ύπνο και τη μνήμη.
Τα πειράματα των ειδικών σε 36 ασθενείς – μισοί στην ηλικία των 20-30 και οι άλλοι μισοί στην ηλικία των 70-80 – έδειξαν ότι οι αλλαγές σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου των ανθρώπων που γερνούν, επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου, γεγονός που με τη σειρά του δρα επιβαρυντικά στη μνήμη και την ικανότητα αποθήκευσης πληροφοριών.
Αν και οι ερευνητές δεν είναι ικανοί να «ξανανιώσουν» το γερασμένο τμήμα του εγκεφάλου, πιστεύουν ότι μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου, ως εκ τούτου και της μνήμης, ενεργοποιώντας περιοχές του εγκεφάλου με κύματα ηλεκτρισμού κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτή η μέθοδος έχει φανεί ότι τονώνει την μνημονική ικανότητα των νέων ανθρώπων και θέλουν να ξεκινήσουν πειράματα σε ηλικιωμένους ασθενείς για να δουν αν θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.
Πηγή: vita.gr