Έκκληση για την προστασία της δημόσιας υγείας από την απειλή της αιθαλομίχλης και τη φύλαξη των δασών κάνει στους πολίτες ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Εδώ και τώρα πρέπει να δράσουμε όλοι μαζί για τη φύλαξη των δασών, την προφύλαξη των πολιτών και τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας από την απειλή της αιθαλομίχλης.
· Δε θα προδώσουμε το μέλλον των παιδιών μας από λάθος χειρισμούς.
· Δε θα παραδώσουμε την υγεία των πολιτών μας σε λογιστικούς υπολογισμούς.
Επαγρυπνώντας τον τελευταίο μήνα στην απειλή της δημόσιας υγείας που λέγεται αιθαλομίχλη, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έκρουσε επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου για τα μέτρα πρόληψης που χρήζουν άμεσης εφαρμογής, προκειμένου να περιοριστούν οι αυξημένοι ρύποι από τα καυσόξυλα και τις ξυλόσομπες.
Όμως, οι μετρήσεις του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Ερευνητικού Σταθμού παρακολούθησης αιωρούμενων σωματιδίων του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» δείχνουν ότι η συγκέντρωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων έφτασε στη Λυκόβρυση τα 158 μg/m3, στο Μαρούσι τα 117 μg/m3, στην Αριστοτέλους τα 102 μg/m3 και στον Πειραιά τα 75 μg/m3, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία, όχι μόνο γιατί οι μετρήσεις ήταν αρκετά πάνω από το επιτρεπτό όριο των 50 μg/m3, αλλά κυρίως γιατί αποδεδειγμένα, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΥ, η υπέρβαση του επιτρεπτού ορίου πάνω από 35 φορές το χρόνο είναι άμεσα συνδεδεμένη με σοβαρά προβλήματα υγείας τόσο του αναπνευστικού όσο και του καρδιαγγειακού συστήματος.
Μετά από απόφαση του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ο Πρόεδρος κος Πατούλης εξουσιοδοτήθηκε να παρακολουθεί την υπεύθυνη επιτροπή του Ε.ΚΕ.Π.Υ που έχει αναλάβει τη διαχείριση των ρύπων από τα αιωρούμενα μικροσωματίδια της ατμόσφαιρας, προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη επιδημιολογική καταγραφή των πληθυσμών “υψηλού κινδύνου” και των νοσημάτων που εμφανίζουν.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τους γιατρούς μέλη του που είναι στην πρώτη γραμμή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας να καταγράφουν τα σχετιζόμενα περιστατικά.
Με την παράλληλη καταγραφή από το Ε.ΚΕ.Π.Υ των αντίστοιχων περιστατικών στα ΤΕΠ των δημόσιων και ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων, και των εισαγωγών τους, θα υπάρχει συνολική αποτίμηση του προβλήματος.
Τα περιστατικά που μπορεί να προσέλθουν στον ιδιώτη γιατρό, στις μονάδες ΕΟΠΥΥ, στα νοσοκομεία ή ακόμη και μόνο στα φαρμακεία της περιοχής είναι αλλεργίες, ενόχληση στην κατάποση, φαινόμενα τοξικότητας από τους ρύπους (και κυρίως από το ΝΟ) που προσέρχονται με άτυπα συμπτώματα, έως παροξυσμικός βήχας, αναπνευστική δυσχέρεια, καρδιαγγειακά προβλήματα».