Μεγάλου βαθμού υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης σε σχέση με εκείνα της υπόλοιπης χώρας καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο Γραμματέας Νικόλαος Νίτσας, η χρηματοδότηση για το 2012 συγκεκριμένων νοσοκομείων της πόλης διαμορφώνεται στο ένα δεύτερο, το ένα τρίτο ή ακόμη και το ένα τέταρτο της χρηματοδότησης νοσοκομείων της Αθήνας και άλλων πόλεων.
Ενδεικτικά επισήμαναν ότι, με βάση τα ποσά που έχουν γνωστοποιηθεί, το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης που διαθέτει 920 κλίνες χρηματοδοτείται με 24.335.910 ευρώ, τη στιγμή που ο Ευαγγελισμός στην Αθήνα με 933 κλίνες λαμβάνει 62.523.985 ευρώ. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό ότι το κόστος νοσηλείας ανά κλίνη την ημέρα διαμορφώνεται στο Ιπποκράτειο σε 82 ευρώ ενώ στο νοσοκομείο Γεννηματάς των Αθηνών σε 316 ευρώ.
«Τα στοιχεία των επιχορηγήσεων δείχνουν μια περίεργη και αναιτιολόγητη ανισοκατανομή των πόρων. Μάλιστα ειδικά για τη Θεσσαλονίκη η ανισοκατανομή είναι κραυγαλέα καθώς το νοσοκομείο Παπανικολάου παίρνει τα μισά χρήματα από το Λαϊκό της Αθήνας και το Ιπποκράτειο τα μισά από το νοσοκομείο της Λάρισας» τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος. Σημείωσε ακόμη ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων της πόλης απευθύνθηκαν εδώ και ένα μήνα στο αρμόδιο υπουργείο, χωρίς αποτέλεσμα ενώ αυτές τις μέρες κινητοποιήθηκε και ο Ιατρικός Σύλλογος που θα επικοινωνήσει εγγράφως με το υπουργείο για να ζητήσει την αποκατάσταση της χρηματοδότησης.
«Τα νοσοκομεία της χώρας έχουν αυξημένη προσέλευση λόγω κρίσης. Η Θεσσαλονίκη εξυπηρετεί μια πολύ μεγάλη περιοχή ενώ το Ιπποκράτειο, για παράδειγμα, είναι το μεγαλύτερο μεταμοσχευτικό κέντρο στη χώρα. Η φτώχεια οφείλει να μοιράζεται δικαίως» πρόσθεσε.
Ο κ. Νίτσας σχολίασε ότι τα προβλήματα που δημιουργούνται στη λειτουργία των νοσοκομείων της πόλης είναι μεγάλα καθώς οι προμηθευτές δεν παραδίδουν υλικά αν δεν πληρωθούν ενώ αναβάλλονται χειρουργεία και εργαστηριακές εξετάσεις.
Σχετικά με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις νοσοκομειακών μονάδων, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου σχολίασε ότι είναι λογικές εφόσον όσα προτείνονται είναι ορθολογικά και προηγηθεί ο απαραίτητος διάλογος. «Μέχρι στιγμής δεν συνέβη τίποτε από αυτά. Οι συγχωνεύσεις γίνονται στο πόδι» ανέφερε.
Όπως, εξάλλου, έγινε γνωστό, δωρεάν μαθήματα γερμανικής γλώσσας θα μπορούν να παρακολουθούν στο Ινστιτούτο Γκαίτε όσοι γιατροί επιθυμούν να εργαστούν στη Γερμανία. Το κόστος καλύπτεται με χρηματοδότηση της Γερμανικής κυβέρνησης ενώ υπολογίζεται ότι μέσα σε έξι μήνες μαθημάτων οι γιατροί που θα παρακολουθήσουν τα μαθήματα θα είναι έτοιμοι να εργαστούν στη χώρα. Ήδη 600 γιατροί από τη Θεσσαλονίκη εξεδήλωσαν ενδιαφέρον για τα μαθήματα γερμανικής γλώσσας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 31 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου και οι 110 από αυτούς βρήκαν δουλειά στη Γερμανία.