Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι μια περίοδος που σχεδόν όλοι μας το ρίχνουμε λίγο παραπάνω στο φαγητό. Αυτό σημαίνει ότι για όσους δεν προσέχουν ιδιαίτερα το τι καταναλώνουν, ανεβαίνει και η χοληστερίνη. Τουλάχιστον αυτό ισχύει για ένα μεγάλο ποσοστό, όπως επιβεβαιώνει μια νέα έρευνα.
Έτσι, αυτό που υποψιαζόσασταν, πράγματι συμβαίνει. Η εορταστική αυτή περίοδος, με τις τόσες ευκαιρίες για να ενδώσουμε στους «πειρασμούς», έχει ως συνέπεια να ανεβαίνει η χοληστερίνη στην πλειονότητα των ανθρώπων. Μια νέα δανική επιστημονική μελέτη βρήκε ότι τα επίπεδα της χοληστερίνης μόλις τελειώνουν οι γιορτές, είναι αυξημένα κατά 15% ως 20% σε σχέση με το καλοκαίρι.
Οι ερευνητές του Τμήματος Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και του Τμήματος Κλινικής Βιοχημείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, με επικεφαλής τη δρα Αν Λάνγκστεντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό για θέματα αθηροσκλήρωσης «Atherosclerosis» και την οποία αναδημοσιεύει το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 25.800 άτομα ηλικίας 20 έως 100 ετών.
Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος οι εξετάσεις αίματος να δείξουν αυξημένη την χοληστερίνη, τόσο την ολική όσο και την «κακή» (LDL), είναι εξαπλάσιος μετά τα Χριστούγεννα σε σχέση με την περίοδο του καλοκαιριού. Όπως είπε η Λάνγκστεντ, αυτό οφείλεται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη που έχουν τα φαγητά στις γιορτές.
Οι εννέα στους δέκα, από τα άτομα της μελέτης, είχαν ανεβασμένα επίπεδα χοληστερίνης μετά τα Χριστούγεννα. Γι’ αυτό, η περίοδος μέσα ή μετά τις γιορτές, όπως είπαν οι Δανοί επιστήμονες, δεν είναι αντιπροσωπευτική για να κάνει κάποιος εξέταση αίματος.
Επίσης, οι ερευνητές επισήμαναν ότι όσοι έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, πρέπει να προσέχουν περισσότερο για να μην παρασυρθούν.