Οι άνδρες που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης κατά την παιδική ηλικία, έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή ως ενήλικες, συγκρινόμενοι με άνδρες που δεν έχουν βιώσει μια τόσο τραυματική εμπειρία, συμπεραίνουν με μελέτη τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Το πλέον παράδοξο, όμως, είναι ότι, στις γυναίκες, δεν βρέθηκε καμία σχέση μεταξύ παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και εμφραγμάτων.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στον επιστημονικό ιστότοπο «Child Abuse & Neglect» (Παιδική Κακοποίηση & Παραμέληση). Το αντιπροσωπευτικό δείγμα ήταν 5095 άνδρες και 7768 γυναίκες ηλικίας 18 ετών και άνω. Συνολικά, 57 άνδρες και 154 γυναίκες ανέφεραν ότι είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά από κάποιον πριν την ηλικία των 18 ετών. Επίσης, 377 άνδρες και 285 γυναίκες, δήλωσαν ότι είχαν υποστεί, ως ενήλικες, καρδιακή προσβολή ή έμφραγμα του μυοκαρδίου.
«Στατιστικά, οι άνδρες που ανέφεραν ότι είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά κατά την παιδική ηλικία ήταν αυτοί που είχαν και τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρδιακών επεισοδίων κατά την ενηλικίωσή τους», λέει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Esme Fuller-Thomson, καθηγήτρια της Σχολής Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο.
«Δεν είναι σαφές γιατί η σεξουαλική κακοποίηση κατά την παιδική ηλικία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος στους άνδρες, αλλά όχι στις γυναίκες. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το «μονοπάτι» που συνδέει την παιδική σεξουαλική κακοποίηση με την γενικότερη υγεία, στη μετέπειτα ζωή, μπορεί να είναι το ίδιο το φύλο. Για παράδειγμα, είναι πιθανό οι γυναίκες να υιοθετούν διαφορετικές στρατηγικές αντιμετώπισης μιας τόσο τραυματικής εμπειρίας, συγκριτικά με τους άνδρες. Όπως, επίσης, είναι πιθανότερο τα νέα κορίτσια να πάρουν την αναγκαία ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλές που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης τους, κάτι που προφανώς δεν συμβαίνει με τα νεαρά αγόρια».
Όσον αφορά στην κλινική εξήγηση που δίνεται για τη σχέση της σεξουαλικής κακοποίησης και της πρόκλησης εμφραγμάτων, οι ερευνητές εκτιμούν τα εξής:
«Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι η τραυματική εμπειρία της σεξουαλικής κακοποίησης ενσωματώνεται βιολογικά στο τρόπο με τον οποίο αντιδρούν τα άτομα αυτά όταν χρειαστεί να αντιμετωπίσουν αγχώδεις καταστάσεις. Εδώ μπορεί να εμπλέκεται και η παραγωγή της κορτιζόλης, μιας ορμόνης που σχετίζεται με τη διαδικασία του στρες, αλλά και με την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων».
Πηγή: cosmedic.gr